Mađarska policija danas je izvijestila o stravičnom događaju kod hrvatsko-mađarske granice.

Foto : Screenshot

Naime, hrvatska državljanka je tek rođeno dijete ostavila u vinogradu na teritoriju Mađarske, a potom je pobjegla u Osijek, gdje se prekjučer prijavila u bolnicu. Kada su liječnici shvatili što se dogodilo, odmah su alarmirali mađarsku policiju.

Mađarska policija je uz pomoć hrvatskih kolega pronašla novorođenče u vinogradu.

“Oko 11 sati ujutro na mjestu događaja pronašli smo nered, prljavštinu i komadiće posteljice. Tražili smo i dodatne snage na terenu pa smo u potragu uključili i potražne pse”, kazao je Miklos Angyal, glavni istražitelj mađarske policije.

Liječnici su bebu uspjeli stabilizirati do dolaska hitne pomoći. Novorođenče je nakon toga helikopterom prevezeno u bolnicu, ali je u bolnici nažalost preminulo. 

Pedijatrica: Dijete na otvorenom bez nadzora provelo više od 24 sata 

“Prema našim informacijama, dijete je na otvorenom provelo više od 24 sata bez nadzora. Djevojčica je bila pothlađena, izmjerili smo stvarno nisku tjelesnu temperaturu. Sve je to brzo dovelo do dehidracije i do niske razine zasićenosti šećerom te je dijete postepeno ostalo bez kisika. Bilo je i ozljeda, i sve je to očito dodatno pogoršalo stanje djevojčice”, kazala je pedijatrica Maria Szasz.

Pravobraniteljica: Ovo je zastrašujuće

“Dijete bude ostavljeno na pragu, na ulazu u neki stambeni objekt ili kuću, ili pokraj kontejnera odnosno na mjestima gdje dijete može biti od nekoga uočeno, ali ovakav slučaj ostavljanja u vinogradu, na mjestu gdje je mala vjerojatnost ili gotovo nikakva da netko uoči dijete, to je doista zastrašujuće”, kazala je za RTL Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

“Ne može se to uopće opisati koliko je strašna smrt djeteta ostavljenog u polju, naravno da je nešto što se ne može uopće objasniti što se moralo dogoditi da završi tako kako je završio ovaj konkretan slučaj”, kazala je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Što će sad biti s majkom koja je ostavila dijete?

Sad je na policiji da utvrdi zašto je 31-godišnja hrvatska državljanka ostavila novorođenče u vinogradu.

“Ona na ispitivanju može iznositi svoju obranu ili se braniti šutnjom, nakon toga će Državno odvjetništvo procijeniti je li protiv ove počiniteljice potrebno izricati mjeru istražnog zatvora ili neku drugu mjeru”, kazala je odvjetnica Ines Margetić.

“S obzirom na prirodu događaja, u javnost nećemo iznositi nikakve informacije, osim činjenice da policija poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uključujući i međunarodnu policijsku suradnju”, objavili su iz MUP-a.

Istraga trenutačno ide u više pravaca pa se ispituju, smatra odvjetnica Margetić, svi oni koji su povezani s majkom.

Koga će sve policija ispitati?

“Neki krug osoba koji su mogli zdravo logički znati da je ona trudna će biti taj krug ljudi koji će se ispitivati – znači potencijalni partner, njezini roditelji, osobe koje s njom žive u kućanstvu i sl.”, kazala je Margetić.

Da je kojim slučajem majka ranije sve priznala, novorođenče bi, tvrde mađarski policajci, danas bilo živo.

31-godišnjakinja je još prekjučer primljena u osječku bolnicu. Ona više nije u bolnici, danas je bila dobrog kliničkog stanja te je iz bolnice otpuštena. Mađarska policija pokrenula je istragu protiv majke.

Autor : redakcija hr-vjesnik