SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira u povodu aktivnosti specijalnih postrojbi kosovske policije (ROSU) na sjeveru Kosova i poručio da će, ako akcija izostane, Srbija posegnuti za mjerama koje “neće biti bezbolne za drugu stranu” u ekonomskom smislu.

Vučić je rekao kako u aktualnim okolnostima “ne vidi smisao dijaloga” s Prištinom jer prištinske vlasti ne provode u djelo Briselski sporazum postignut pod okriljem Europske unije, po kojem su se, među ostalim, obvezale i na formiranje Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova.

Foto: hr-vjesnik

Postrojbe ROSU od ranog jutra su u neposrednoj blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku – gdje osiguravaju primjenu uredbe vlasti u Prištini da se izdaju privremene tablice na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na kosovski teritoriji sa srpskim tablicama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da “uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije”.

Priština drži da je ta akcija legitimna te da je odluka donesena “u dogovoru s međunarodnim partnerima”.

“Odluka je legitimna zbog toga što, unatoč činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju”, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla i na srpskom jeziku zatražio od lokalnog stanovništva na sjeveru da ne blokira ceste.

Foto: hr-vjesnik

Izvanredna presica Vučića

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije u ponedjeljak navečer pozvao sunarodnjake na Kosovu da “budu mirni i ne nasjedaju na provokacije”, naglasivši kako je Srbiji ključni cilj da “očuva mir i stabilnost”, ali i da je “kraj ucjenama”.

Srpski predsjednik je inzistirao da međunarodna zajednica i Europska unija kažu postoji li i dalje Briselski sporazum kao obvezujući dokument za obje strane ili ne.

“Vuku nas za nos 3076 dana i mi trpimo zbog mira i stabilnosti. Ili će taj sporazum biti proveden u djelo ili ne postoji – EU treba reći postoji li sporazum ili ne postoji i to vrlo brzo. Naše strpljenje nije bezgranično”, poručio je srbijanski predsjednik.

Sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, postignut je u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, a 19. travnja 2013. potpisali su ga ondašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaçi.

Sporazumom je bilo predviđeno osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu koja je trebala biti formirana nakon lokalnih izbora 3. studenog 2013. godine, što do danas nije učinjeno uz protivljenje kosovskih vlasti i tvrdnje da bi to bio “entitet s izvršnim ovlastima”, nalik Republici Srpskoj unutar BiH.

Na pitanje gdje Beograd danas vidi oslonac u pogledu svoje politike prema Prištini, srbijanski predsjednik rekao je da ga Srbija vidi “u onima koji poštuju međunarodno pravo i ne priznaju nezavisnost Kosova, ali prije svega u istini”.

Foto: hr-vjesnik

“Divljanje nad Srbima nećemo dopustiti”

“Ako se nastavi ugrožavanje Srba pozvat ćemo Kfor da zaštiti živote i imovinu srpskog življa na Kosovu i Metohiji, ali divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva nećemo dopustiti”, poručio je Vučić.

On je za utorak najavio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a prije toga razgovor s ambasadorima zemalja Kvinte (Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i SAD) , “na njihov zahtjev”.

Vučić je pozvao da se “smanji stopa licemjerstva koja je neizdrživa prema Beogradu” jer Priština “selektivno primjenjuje mjere koje joj odgovaraju”.

Autor: M.M.