Foto :hr-vjesnik

Novak Đoković pobijedio je Mattea Berrettinija i osvojio svoj šesti Wimbledon te ukupno 20. Grand Slam u karijeri. Time je srušio i posljednju prepreku koja ga je dijelila od konačnog priznanja da je najbolji tenisač u povijesti.

Federer i Nadal su veliki, ali Đoković je bolji od obojice

S 20 naslova na četiri najveća turnira izjednačio se na vrhu s Rafaelom Nadalom i Rogerom Federerom. Devet titula uzeo je na Australian Openu, šest u Wimbledonu, tri na US Openu i dvije u Roland Garrosu. Treba napomenuti kako je jedini od ovog trojca koji je istovremeno držao sve četiri Grand Slam titule.

Pobjeda u ovogodišnjem Wimbledonu Đokovića je stavila u poziciju da ostvari pothvat koji je napravio samo legendarni Australac Rod Laver, a nitko u Open eri. Laver je 1962. i 1969. osvojio sva četiri Grand Slama u istoj godini. Za to bi Đokoviću nedostajao još samo US Open, nakon što je ove godine već uzeo Australian Open, Roland Garros i Wimbledon.

Foto :hr-vjesnik

Tenisko savršenstvo

Konačno, 2021. je zbog pandemije i olimpijska godina, a u slučaju zlata u Tokiju i trijumfa u New Yorku Đoković bi postao prvi tenisač koji je osvojio utopijski Golden Slam. Za dostizanje tog teniskog savršenstva treba osvojiti tih pet turnira u istoj godini, a on je zasad pospremio tri i favorit je na preostala dva.

Ako uzmemo u obzir međusobni omjer trojice najboljih tenisača Open ere, Đoković tu odnosi pobjedu. Protiv Federera ima 27 pobjeda i 23 poraza. U finalima je ogled 13:6 za srpskog tenisača, koji vodi i u pobjedama protiv Švicarca na Grand Slamovima (11:6). Protiv Nadala Đoković ima skor 30:28, u finalima vodi 15:13 dok je Nadal nešto uspješniji na Grand Slamovima (10:7).

Najdulje traje protiv najteže konkurencije i zaradio je najviše love

Izgledno je da će kraj ove godine dočekati kao prvi tenisač na ATP-jevoj ljestvici, čime bi postao prvi igrač u povijesti tenisa koji je čak sedam godina završio kao vodeći na njoj. Također, s 328 tjedana na prvoj poziciji je već rekorder te je kao prvi igrač uzeo najviše bodova u jednoj godini.

Foto :hr-vjesnik

Od ostalih značajnih rekorda, Đoković je najbolji igrač u povijesti po broju osvojenih velikih turnira (60), s Nadalom je izjednačen po broju Masters titula (36), osvojio je šest nagrada za tenisača godine i osvojio je najviše novca od nagrada u povijesti sporta – preko 150 milijuna dolara.

Također je i jedini tenisač Open ere koji je dvaput osvojio sva četiri Grand Slam turnira (Double Career Grand Slam) i jedini koji je u karijeri dva puta osvojio svih devet ATP Mastersa, takozvani “Career Golden Masters”.

Autor : redakcija hr-vjesnik