Na NOVOJ TV objavljen je Crobarometar za studeni 2021.

 

Foto: hr-vjesnik

HDZ je i dalje najjači, Milanović gubi potporu, a pesimizam građana je najveći u zadnjih godinu dana. 

HDZ je i dalje najjača stranka s potporom od 29.5 posto, što znači da ga afera Žalac nije koštala. SDP se blago oporavio, ali daleko je od zlatnih godina i sada može računati na 13.2 posto. Možemo je treći izbor s potporom od 10.3 posto, ali je u padu od kolovoza kada je bio druga stranka. MOST je postojan na 9.4 posto. Ivan Penava Domovinski pokret preuzeo je s potporom od 4.8 posto.

Foto: hr-vjesnik

Ostale stranke daleko su od izbornog praga. Najbliže je Centar s potporom od 2.6 posto, tu je Živi zid s 2.3 posto. HNS ima 1.5 posto, HSU 1.2 posto te Hrvatski suverenisti 1.2 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice imaju zajedno 6.3 posto. Tako je HSS na 0.6 posto, HSLS na 0.3 posto, Reformisti su na 0.3 posto, a SDSS na 0.2 posto. Neodlučnih je rekordnih 17.6 posto i od srpnja se taj broj birača udvostručio.

Pesimizam rekordan 

Većina građana i dalje ne podupire rad vlade, njih 61 posto, a samo 30 posto odobrava, ne zna 9 posto.

No, znatno je porastao pesimizam u Hrvatskoj i sada 75 posto građana misli da idemo u pogrešnom smjeru, što je najlošiji rezultat u godinu dana. Samo 17 posto građana je optimistično, a ne zna 8 posto. Zanimljivo, birači HDZ-a su o ovom pitanju podijeljeni, i to doslovno.

Pada potpora Milanoviću, ali je i dalje najpopularniji

Foto: hr-vjesnik

Za predsjednika Milanovića ovaj je mjesec bio loš. Stajali su ga, čini se, sukobi s vladom i ministrom obrane. Tako sada 49 posto građana ne podupire njegov rad, a 43 posto podupire. Ne zna 8 posto. Još prije mjesec dana podupiralo ga je 54 posto građana. Izgubio je veliku potporu birača HDZ-a. Prije mjesec dana većina birača te stranke odobravala je njegov rad, a sada njih samo 27 posto.

Predsjednik Milanović, iako gubi potporu za svoj rad, i dalje je najpopularniji političar pa o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 44 posto birača. Potpora se topi i Tomislavu Tomaševiću, koji može računati na 43 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 40 posto misli suprotno. Božo Petrov je stabilan s potporom od 41 posto, a suprotno misli 39 posto građana.

Foto: hr-vjesnik

Andrej Plenković, pak, može računati na samo 38 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a negativan dojam o premijeru ima njih 55 posto. Ivan Penava prvi put je testiran i može računati na potporu 36 posto građana, a 38 posto o njemu ima negativan dojam. Peđa Grbin može računati na potporu 26 posto građana, dok njih 51 posto o njemu ima negativan dojam.

Najpopularniji među HDZ-ovcima i SDP-ovcima

Kod HDZ-a više-manje ništa novo, samo dolazi do promjene na trećem mjestu. Andrej Plenković i dalje je najpopularniji s 88 posto, slijede Gordan Jandroković sa 65 posto te Ivan Penava s 44 posto.

Kod SDP-a također je gotovo sve isto. Zoran Milanović je najpopularniji s 86 posto, drugi izbor je Tomislav Tomašević sa 68 posto, a na trećem mjestu je Peđa Grbin s potporom od 67 posto.

Najveći problemi za građane

Foto: hr-vjesnik

Na prvom mjestu je gospodarska situacija, i to za 19 posto građana. Na drugom mjestu je korona, a da je to najveći problem koji se mora riješiti, smatra 17 posto građana. Slijedi nezaposlenost koju velikim problemom smatra 16 posto građana. Korupcija na visokoj razini za 11 posto građana je najveći problem i na kraju 8 posto građana smatra da je najveći problem siromaštvo.

Napomena: 

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu, obuhvaćeno je 990 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška je +/- 3.3 posto te +/- 3.6 posto za stranke.

Autor: redakcija hr-vjesnik