Ministar obrane Mario Banožić prošlog je ljeta dva puta koristio vojni avion, koji ga je prevezao iz zračne luke Zemunik pokraj Zadra u Zagreb. 

Foto: hr-vjesnik

Kako javljaju 24sata, Banožić je koristio školsko-borbeni zrakoplov Ministarstva obrane za letove između Zadra i Zagreba, i to, kako se čini, u vrijeme godišnjeg odmora.

Radi se o turbo-prop avionu švicarske proizvodnje Pilatus PC-9 392. eskadrile 93. Zračnog krila HRZ-a, koji se koristi za obuku pilota. Na tim avionima leti i akrobatska grupa Krila Oluje. Pilatus je dvosjed, predviđen za pilota/instruktora letenja i kopilota/učenika letenja.

Ministar obrane koristio je školsko-borbene zrakoplove za dva leta. Prvi Banožićev let zabilježen je 12. kolovoza, a drugi osam dana kasnije, 20. kolovoza. Prvi put su ga vozili u vrijeme dok je koristio godišnji odmor na sastanak u Zagreb i nazad, piše 24sata. Drugi put sa sastanka u Zemuniku je letio za Zagreb. 

MORH je potvrdio informacije o Banožićevim letovima. 

Živi u stanu od 92 kvadrata i prima naknadu za odvojeni život

Podsjetimo, najnovija afera otkrivena je nakon što je nedavno otkriveno da Banožić živi u stanu od 92 kvadrata, a dobio ga je dok je bio ministar državne imovine. Riječ je o trosobnom stanu udaljenom manje od pet minuta hoda od Ministarstva državne imovine, njegovog bivšeg radnog mjesta.

Ministar dobiva i naknadu za odvojeni život jer mu obitelj živi u Slavoniji. Prošli tjedan Ministarstvo obrane priopćilo je da ministar na stan te veličine ima pravo jer ima troje djece. Danas, pak, tvrde da je stan dobio jer je ministar dužnosnik prve skupine. 

“Ja kao dužnosnik prve skupine imam potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan. U onom trenutku kad su mi ponudili stan od 90 kvadrata, ja sam prihvatio, kao jedan od osnovnih razloga jer se sastoji od dvije spavaće sobe. U jednoj sam ja, u drugoj su tri dječja kreveta, dakle vrlo jednostavno – da onim vikendima, onim trenucima kad ne mogu otići kući, nastojim da djeca dođu u Zagreb, da budemo zajedno”, rekao je Banožić za Dnevnik Nove TV.

“Mogao je taj stan biti i 60 kvadrata i više od 60 kvadrata u tom trenutku, ali jednostavno nije bio, ja sam ostvario pravo na veću kvadraturu i uredio sam tu jednu sobu”, uzvratio je ministar i rekao kako nije bilo manjih stanova.

Autor: M.M.