Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

Ne prođe dan, a da se u radijskom ili televizijskom eteru diljem Balkana ne pusti barem jedna pjesma nezaboravnog makedonskog slavuja Toše Proeskog koji je 2007. tragično skončao život u teškoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške.

Bilo mu je tek 26. godina, a da je živ omiljeni pjevač uz čije hitove rastu i neke nove generacije, danas (25. siječanj) slavio bi 40. rođendan. Sjećanje na čovjeka, koji je svojim djelima, i ljudskim, i glazbenim, ostavio neizbrisivi trag, među fanovima i prijateljima diljem regije, ne blijedi ni četrnaest godina poslije njegova tužnog odlaska.

Rođen 1981. u Prilepu, iza sebe je ostavio bogatu glazbenu riznicu u koju kada i danas zavirimo shvatimo koliko je nadaren bio. Veliki čovjek i humanist (kao ambasador UNICEF-a pomagao je djeci) tek je mali dio svega onoga što je Toše bio za života i nema čovjeka koji za njega nije imao riječi hvale.

Izvor slike: Wikipedija

Mnogobrojnu je publiku osvajao prekrasnim osmijehom i anđeoskim glasom, no prije svega krasila ga je iznimna skromnost.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, znao je govoriti za života, često naglašavajući kako je ljubav ono što treba pokretati ljude. Već svojim prvim nastupom, kao desetogodišnjak, ostavio je publiku bez daha, pjevajući “Ave Mariju”, a na studiju solo pjevanja postaje jedan od najboljih studenata.

Kako je počeo pjevati u tinejdžerskoj dobi, obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretek, pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih.

Pjevač je svoj posljednji intervju dao večer prije fatalne nesreće u emisiji “Vrteleška” Vesne Petruševske, u kojoj je pričao o svojim planovima za budućnost, a koji se, nažalost, nikad nisu ostvarili. Unatoč tome njegove pjesme su među nama, ne zaboravljaju se i trajat će zauvijek. Sretan rođendan, Toše!

AUTOR: Slobodna Dalmacija