Nikola Tesla rođen je 9/10. srpnja 1856.  godine u Smiljanu u Lici rođen je, prema mnogima, najveći znanstvenik svih vremena koji je “stvorio 20. stoljeće”, Nikola Tesla

Foto: hr-vjesnik

Jedan od onih koji pomiču svijet i ovaj naš zemaljski napredak. Nobelova ga je nagrada mimoišla jer ju nije htio podijeliti s Edisonom. Stotine izuma, većinom iz elektrotehnike, prijavio je u 112 patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, a mnogi su izumi ostali samo zabilježeni u njegovim dnevnicima ili stručnim časopisima. Najveće je priznanje Teslinu radu bilo dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960., kada je za jedinicu jakosti magnetskoga polja (fizikalna veličina koju inženjeri ponekad nazivaju gustoća magnetskog toka ili magnetska indukcija). prihvaćen naziv Tesla. Jedini je to naziv mjerne jedinice po nekome Slavenu među 19 naziva po zaslužnim znanstvenicima u Međunarodnom sustavu mjernih jedinica. Po Tesli je nazvan planetoid ili asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu Tesla (krater).

Foto: hr-vjesnik ,Nikola Tesla

Genijalac iz Smiljana Nikola Tesla umro je u New Yorku u dobi od 86 godina.

Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 hotela New Yorker (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri). U spremištima hotela nalazile su se goleme količine Teslinih dokumenata koje je proizveo tijekom života.

Foto: hr-vjesnik ,Nikola Tesla

Povodom Tesline smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia. Teslinom svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Foto: hr-vjesnik ,Nikola Tesla

U doba kad je umro, Tesla je radio na “Teleforce” oružju, svojevrsnoj “zraci smrti”, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata).

Foto: hr-vjesnik ,Nikola Tesla

Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i danas se nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle.

“Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.”

“Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove “

“Znanstvenici danas misle duboko umjesto jasno. Čovjek mora biti zdrav da misli jasno, ali se može misliti duboko i biti prilično lud. “Nikola Tesla

Foto: hr-vjesnik ,Nikola Tesla

Ono što je najzanimljivije na ovim prostorima je da se većina znanstvenika i akademika bavi njegovim porijeklom i krvnim zrncima nego izumima. Za sve one koji se kite Teslinim likom i dijelom mala Enciklopedija znanja.

“Nikola Tesla je po nacionalnosti bio čovjek po znanstvenom radu izumitelj svjetskog glasa.”

Autor: M.M.

Komemoracija je održana 10. januara, a prenosio ju je Radio Njujork. Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac, a hrvatski violinista Zlatko Baloković i hor „Slovan” su svirali srpsku rodoljubivu pesmu „Tamo daleko“