Nijemci: Zaključili smo pitanje odštete za Drugi svjetski rat

Pitanje odštete zbog okupacije nacističke Njemačke zaključeno je, kazao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, nakon što je Poljska poručila kako je procijenjena šteta od njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu 6.2 bilijuna zlota te da će tražiti isplatu tih sredstava.

Nijemci: Naše stajalište ostaje isto

“Stajalište njemačke vlade je nepromijenjeno. Pitanje odštete je zaključeno”, poručio je e-mailom glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

“Poljska se odrekla daljnjih reparacija davno, 1953. godine. Odustajanje je više puta potvrdila. To je temelj današnjeg europskog poretka. Njemačka ostaje pri svojoj političkoj i moralnoj odgovornosti za Drugi svjetski rat”, dodao je glasnogovornik.

Poljska će tražiti reparacije od Njemačke

Poljska je procijenila da joj ratna šteta od nacističke agresije iznosi oko 1.32 bilijuna dolara i službeno će zatražiti reparacije od Njemačke, rekao je čelnik najveće poljske stranke.

Nova procjena viša je od 850 milijardi dolara, koliko je iznosila ona koju je 2019. iznio zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). PiS ponavlja pozive za reparacijama otkad je 2015. preuzeo vlast, no Varšava to još nije službeno učinila.

“Do ovog iznosa došlo se konzervativnom metodom pa se može povećati”, rekao je Jaroslaw Kaczynski, čelnik stranke.

Neprijateljski stav prema Njemačkoj, koji PiS često koristi za mobilizaciju svojih birača, pogoršao je odnose između Varšave i Berlina. Dodatno su se zaoštrili nakon ruskog napada na Ukrajinu jer Poljskoj smetaju ovisnost Njemačke o ruskom plinu i sporost u slanju pomoći Kijevu.

U Drugom svjetskom ratu ubijeno je oko 6 milijuna Poljaka

Oko šest milijuna Poljaka, uključujući tri milijuna Židova, ubijeno je tijekom Drugog svjetskog rata u toj državi, a Varšava je u potpunosti uništena nakon ustanka 1944. u kojem je živote izgubilo 200 tisuća civila.

Kaczynski je u razgovoru za njemački Bild iz 2020. rekao kako bi Poljska trebala tražiti reparacije i od Moskve koja je 1939, kao Sovjetski Savez, s Berlinom dogovorila podjelu Poljske u sklopu sporazuma Molotov-Ribbentrop, što je 1993. otkrio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin.

Kaczynski je u tom razgovoru rekao kako bi Rusija trebala platiti odštetu, no da je ona neusporediva s Njemačkom koja je demokratska i u njoj “vrijede zakon i moral”, što se ne može reći za autokratsku Rusiju.

“Ne mislim da će naša generacija ikada vidjeti da se Moskva suočava sa svojom odgovornošću”, kazao je tada.

Autor : redakcija hr-vjesnik