Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca

Izvor slike: Nacionalno.hr

Predsjednik Zoran Milanović prozivan zbog svoje izjave oko spomen ploče, oglasio se na svojem Facebooku. U svojoj objavi objašnjava na čemu će dalje ustrajati te da ni na koji način nije htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

‘Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost.

Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske.

Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države.

Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati.

I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina. A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine’, napisao je predsjednik Milanović i priložio snimku gostovanja Franje Tuđmana kod Romana Bolkovića prije 28 godina.

Tada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman gostovao kod Romana Bolkovića na OTV-u te je govorio o HOS-u kao i o simbolima HOS-a. 

“Ja znam da je među tim mladićima bilo hrvatskih fanatika i hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale. Začuđujuće je da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaškim ili smeđokošuljaškim tradicijama. To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske”, rekao je tada Franjo Tuđman. 

Izvor videa: Youtube

AUTOR: Redakcijski tekst