Izvor slike: Vatican news

Hrvat Diego Miletić (65), koji već trideset godina živi i radi u najvećem ekvadorskom gradu Guayaquila, koji broji 2,2 milijuna stanovnika, donosi nam svoju priču vezano uz pandemiju koronavirusa.

U “mom” gradu Guayaquilu u Ekvadoru vlada potpuni kaos zbog zaraze koronavirusom. Prema do sada dostupnim službenim informacijama, u gradu je zaraženo oko 2300 ljudi, a njih osamdesetak je preminulo (u Ekvadoru je do trenutka pisanja ovog teksta bilo 3400 oboljelih i 145 umrlih, op.a.) – prenosi Slobodna Dalmacija.

Preminule ljude više ne mogu pokapati, odnosno kremirati, jer se dnevno može kremirati desetak tijela. Stvaran broj oboljelih i umrlih zasigurno je puno veći. Sanitarna služba nije u mogućnosti “odvesti” sve leševe, zbog toga je angažirana vojska, koja ih doslovno “skuplja” ispred njihovih kuća, gdje ih umotane u plahte ili vreće ostavljaju članovi njihovih obitelji.

U Guayaquilu, koji se nalazi na moru, trenutačna temperatura zraka je 35 stupnjeva i vlada velika vlaga.

– Ovom virusu očito prija visoka temperatura i visoka vlaga, koja je sada kod nas u Guayaquilu 70 posto. Jer kako drukčije protumačiti činjenicu da u Guayaquilu ima toliko zaraženih i mrtvih, dok u Quitu, glavnom gradu Ekvadora, koji se nalazi na 2850 metara nadmorske visine i koji je, sada u ovo doba godine, 15 do 20 stupnjeva hladniji od Guayaquila, ima “samo” dvjesto zaraženih – veli Miletić.

I nije samo Quito jedini “grad u oblacima” kod kojeg se koronavirus i nije baš “nastanio”.

– Isto tako u La Pazu, glavnom gradu Bolivije, koji se nalazi na 3640 metara nadmorske visine, ima “samo” četrdeset zaraženih. Bolivija je planinska država i iako je tijekom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika iz inozemstva u Boliviju došao veliki broj od ukupno tri milijuna Bolivijaca koji žive diljem svijeta, koronavirus se baš kod njih i nije “primio”. Za sada imaju “samo” 140 slučajeva zaraze i devet umrlih – govori nam Miletić.

– Ekvadorci su jako neozbiljno shvatili opasnost od koronavirusa – nastavlja Miletić. – Pa do prije nekoliko dana po ulicama grada odvijao se normalan život, nitko se nije obazirao na opasnost od koronavirusa. Isto kao da se ništa u svijetu ne događa; ulice su bile pune ljudi, radili su barovi, restorani, igrao se nogomet, šalili su se na račun koronavirusa i govorili kako je to obična gripa. Sada već nema ljudi po ulicama, valjda su shvatili kolika opasnost prijeti – zabrinut je Miletić.