Izvor slike: Jutarnji list

U nekoliko domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj probio se opaki virus covid-19.

To su domovi u Zagrebu, Splitu, Makarskoj, Dubrovniku, Pločama, Metkoviću, Sisku, Vinkovcima i Koprivnici.

Za osvajanje rukovodećih pozicija u institucijama koje su u državnom resoru ili su vezane uz lokalnu upravu (samoupravu), itekako je važno imati stranačku iskaznicu. Ako je ne posjedujete, u korist ide podatak ako ste u rodbinskoj, kumskoj ili čak, jednostavno rečeno i prijateljskoj vezi s visokopozicioniranim vladajućim pojedincima u određenom resoru ili jedinici lokalne uprave (samouprave).

Ivan Škaričić, ravnatelj doma u Splitu, mrtav-hladan naciju je obavijestio kako je veći broj stanara Doma za starije i nemoćne, prije nego što je buknula zaraza, imao temperaturu ali to nije smatrao posebno bitnim.

Prije mjesec dana, točnije 21. ožujka, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je preporuke iz kojih je vidljivo da su i svi štićenici staračkih domova, detektirani kao osobe iz visokorizičnih skupina, te već kod prve pojave sumnjivih simptoma moraju biti testirani na koronavirus.

U Europi se procjenjuje, da otprilike polovica svih umrlih od bolesti covid-19 su štićenici staračkih domova. U nekim zemljama, poput Španjolske, to je i bliže brojci od 60 posto.

Pitanje odgovornosti za širenje bolesti po staračkim domovima u Hrvatskoj zasad potežu jedino mediji i novinari. Ravnatelji staračkih domova kažu, kako se poštuju preventivne mjere, prostori se dezinficiraju, zaposlenici koriste propisanu zaštitnu opremu (rukavice i maskice), ali eto, događa se i štićenici doma se ipak nekako zaraze.

Nakon provedenih medijskih natpisa i provedenih analiza, možemo konstatirati da su stanari doma u Splitu kojim Škaričić vlada, nekoliko dana imali očite simptome zaraze, znači, sve se odvijalo po scenariju posve suprotnom od onog kakvog su nalagale smjernice Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Očiti propusti dolaze zbog činjenice jer se na rukovodeću poziciju ravnatelja Doma za starije i nemoćne može doći bez ikakvih kompetencija, iskustva i bez javnog natječaja. Na temelju toga ništa bolje se nije moglo ni očekivati.

Ivan Škaričić nije ni prvi ni posljednji stranački uhljeb nad čijim se (ne)radom zgražamo i zbog čije bi nestručnosti mnogi mogli platiti životom.

U međuvremenu, Škaričić se samoinicijativno povukao iz javnosti. Prozivke na njegov račun iznervirale su vodstvo HDZ-a i samog premijera Andreja Plenkovića koji je skačući u njegovu zaštitu, priznao da neće dopustiti da se HDZ proziva radi slučaja prodora virusa covid-19 u splitski dom za starije i nemoćne.

Po svemu sudeći Škaričić se odlučio na provjerenu strategiju, povlačenje iz javnog prostora dok se bura ne stiša. Iako se javnost nadala da će biti hitro smijenjen, to se još dan danas nije dogodilo, moguće i zbog one stare Škaričićeve – da i on mora negdje raditi.

AUTOR: Redakcijski tekst