Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je istaknuo kako je razriješio Nadzorni odbor ZET-a te na njihovo mjesto imenovao nove ljude.

Foto: hr-vjesnik

Gradonačelnik zaključuje kako je ZET u problemima.

Kultura

S druge strane, mijenjaju se i osobe iz područja kulture. Zamjenica gradonačelnika, Danijela Dolenec, rekla je kako će ići javni poziv za predlaganje članova kulturnih vijeća.

“Želimo skrenuti pozornost javnosti na ovaj proces i pozvati institucije da kandidiraju za izbor članova kulturnih vijeća, kojih je devet”, govori.

Tomašević pak dodaje kako je održan sastanak s ravnateljima kazališta, a potom se osvrnuo na financijsku sliku istih. “Od početka godine je likvidnost grada otežana i kulturnim se ustanovama plaća sa zakašnjenjem. Nije se zbog epidemioloških mjera mogao niti program održavati kako treba pa je potrebno revidirati programe, u tom je smislu išao sastanak”, otkrio je.

Tomašević reže ZET: Razriješio članove odbora

Obnova

Dogradonačelnik Luka Korlaet pak upitan je za obnovu nakon potresa, a shodno tome i o broju gradskih stanova s kojim se raspolaže. Korlaet ističe kako je on fluktuirajući.

Navodi i kako je napravljen opsežni screening stanja u hostelu Arena te je donesena Odluka o privremenom stambenom zbrinjavanju i sutra će temeljem te Odluke biti raspisan javni poziv koji sadrži specifične kriterije vezane upravo uz stambeno zbrinjavanje ljudi.

Tvrdi i kako su u tijeku natječaji za javni i socijalni najam za dodjelu gradskih stanova pa govori kako će voditi računa da sva tri natječaja budu usklađena.

Osim toga, očekuje da će polovica ljudi iz hostela Arena zadovoljiti uvjete natječaja što bi okvirno bilo 50-ak stanova, a naveo je i kako su raspoređena 84 kontejnera, a i ti ljudi, rekao je, sudjeluju u natječaju.

“Prednost imaju obitelji s djecom, samohrani roditelji, a bodovi će se dodjeljivati i temeljem imovinskog cenzusa. Bili smo maksimalno obazrivi i javni poziv je sastavljen s maksimalnom socijalnom osjetljivošću”, zaključio je.

Kosturi iz ormara

“Nevjerojatan je grad u kojem se nađe 400 milijuna kuna kostura iz ormara usred godine”, rekao je gradonačelnik pa dodao kako su najveći problem financije.

“Moramo donijeti proračun koji je realan dogodine, a ne koji je fiktivan. Imamo utrku s vremenom da povučemo novac iz EU fondova”, zaključio je.

Autor: M.M.