Izvor: Direktno.hr (screenshot); uređenje slike: HR-vjesnik

SDP-ovi lokalni dužnosnici i pojedini saborski zastupnici zadnji dan u kolovozu predali su kandidature za članove Predsjedništva stranke, zauzimajući se za stranku koju će umjesto stranačkih interesnih klanova voditi tim ljudi objedinjen oko zajedničkih politika.

To su redom članovi takozvane “Neretvanske skupine” koju predvodi Sabina Glasovac, Mišo Krstičević, Jasenka Auguštan Pantek i mnogi drugi, a jedan od njih je istaknuti SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, kojeg USKOK zajedno sa desetak drugih osoba povezuje uz malverzacije u tvrtki Janaf, kada je jučer priveden šef Janafa Dragan Kovačević.

Vinko Grgić kao i velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov Dražen Barišić obuhvaćeni su istragom, a za obojicu je zatraženo skidanje zastupničkog imuniteta, jer su oba dvojica na srpanjskim parlamentarnim izborima upali u saborske fotelje.

Danas je to i provedeno pa je Sabor bez imuniteta ostavio trojicu svojih zastupnika, HDZ-ove Darka Puljašića i Dražena Barišića te SDP-ova Vinka Grgića, s tim da je za dvojicu posljednjih dao i odobrenje da ih se zbog navodne umiješanosti u aferu Janaf liši slobode i odredi istražni zatvor.

Ova afera uzburkala je javnost i političku scenu, a svakako će se posljedice osjetiti i u finišu SDP-ove kampanje za novog šefa socijaldemokrata na izborima koji će se održati 26. rujna.

Iako su iz Neretvanske skupine za medije izjavili da stranka ne može biti jedan čovjek, te da izravno ne daju podršku niti jednom kandidatu, ipak, dobar dio “neretvanaca” podržava kandidaturu Peđe Grbina za novog čelnika SDP-a. Jedan od njih je i Grgić koji nije ni svjestan da će Grbinu biti veliki uteg u utrci za čelnog čovjeka socijaldemokrata.

Malverzacije u tvrtki Janaf svakako će pomrsiti račune i svim “neretvancima” koji su se kandidirali za predsjedništvo i glavni odbor SDP-a, a gaje političko prijateljstvo s gradonačelnikom Nove Gradiške Grgićem. Oni će, možda, kao i Grbin, osjetiti posljedice ove afere na leđima svojih kandidatura.

Rane zbog izbornog debakla su još uvijek svježe, a neutralno članstvo SDP-a koje ima pravo glasati na unutarstranačkim izborima, pomno prati afere i negativnosti visokih dužnosnika partije te kad dođe vrijeme za to, a jasno, doći će uskoro, kazniti će ih prilikom zaokruživanja glasačkog listića i tim činom ih poslati u političku ropotarnicu.

AUTOR: HR-vjesnik