U Crnoj Gori rastu napetosti zbog sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve, SPC-a, na Cetinju što je izazvalo prosvjede crnogorskih domoljuba – komita, koji traže da se taj obred premjesti na neko drugo mjesto. Namjeru SPC-a da vjerski obred ustoličenja održe baš u crnogorskoj povijesnoj i vjerskoj prijestolnici Cetinje vide kao čin provokacije i omalovažavanja Crnogoraca, te u izjavama za medije jasno ističu da neće dopustiti da se to dogodi.

Barikadama od guma blokirali su magistralnu cestu Podgorica – Cetinje i žene pozivali da stanu u prvi red, javljaju Vijesti.me. Na cestu su bacali šutu i kamenje, a na jednom dijelu su postavili i kontejner. Blokirali su i kružni tok na ulazu u Cetinje, ali su propustili dva vozila Hitne pomoći, no neki su otvarali vrata vozila da provjere tko je unutra. Kod tog kružnog toka došlo je do kratkog sukoba s policijom.

Prosvjednici su probili i dva policijska kordona na putu od Cetinja prema Podgorici gdje su se ponovno sukobili s policijom, donosi Nova.rs.

Vladajući pozvali na smirivanje napetosti

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović ranije je pozvao na smirivanje napetosti. SPC je najavila da će se vjerski čin ustoličenja mitropolita Joanikija održati u Cetinjskom manastiru u nedjelju. Radi smirivanja napetosti i izbjegavanja sukoba vjernicima su poručili da ne dolaze na Cetinje, a vjerski će se obred održati isključivo u prisustvu svećenika i patrijarha SPC Porfirija.

“Ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ”, napisao je ministar Sekulović na Twitteru. On je u petak nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost izrazilo zabrinutost zbog postojećih napetosti te građanima poručio da će crnogorska policija čuvati ustavna prava i slobode stanovnika.

‘Ne nasjedajte na provokacije’

Nešto ranije video porukom obratio se i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić koji je pozvao sve crnogorske građane da ne nasjedaju na provokacije, ističući da će država svima zajamčiti sigurnost. Krivokapić je za izazivanje tenzija optužio pojedine, kako je rekao, “političko-kriminalne strukture koje strahuju od reformi u crnogorskom pravosuđu”.

“Kao premijer Crne Gore dužan sam upozoriti sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasjedaju na manipulacije onih koji su radi osobne koristi i privilegija spremni i rođenu braću gurnuti u sukob”, rekao je Krivokapić.

Prije toga predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mile Đukanovića pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice. Najavljeno je da će svi zastupnici DPS-a prisustvovati prosvjedima na Cetinju a mogućnost priključenja ranije je najavio i sam predsjednik Crne Gore.

Autor: M.M.