Izvor slike: Fox Sports (screenshot)

Idoliziranje mističnih nadnaravnih moći je nerealno, objavile su režimske novine u Sjevernoj Koreji, dajući naslutiti da se Pyongyang okreće od prakse stvaranja mitova o svojim vođama. Državne novine potvrdile su da čelnici režima ipak nemaju magične moći pomoću kojih mogu kontrolirati vrijeme i prostor.

List Rodong Sinmun tako daje naslutiti da Kim Jong-un nije čarobnjak upućen u chukjibeop, svojvrsnu korejsku magiju.

Ispada da čarobnjak nije bio ni njegov prethodnik Kim Jong-il, kao ni Kim Il-sung, utemeljitelj i vječni predsjednik Sj. Koreje. Chukjibeop je jedan od mitova koji se u Sjevernoj Koreji koristio kako bi se vođe prikazivalo božanstvima. Prema njemu, veliki i nepogrešivi ljubljeni vođe bez problema su mogli prijeći velike udaljenosti u vrlo kratkom vremenu.

“Realno govoreći, čovjek ne može iznenada nestati i pojaviti se na drugome mjestu tako što kontrolira, odnosno svija vrijeme i prostor”, priznale su sjevernokorejske novine, a njihove spoznaje prenio je britanski Telegraph.

Analitičari su primijetili da Kim pokušava promijeniti sliku o sebi unatrag dvije godine. Smatraju da želi naglasiti domoljublje i ljubav prema narodu, a ne mistifikaciju vođe.

Inače, magijski koncept chukjibeop nalik je ideji teleportacije i popularan je u mitologijama istočne Azije. Japanci svoju verziju slične moći nazivaju Shukuchi. Prema njoj, moguće je razviti sposobnost vrlo brzog kretanja, odnosno prijeći veću udaljenost u samo jednom koraku. U popularnoj kulturi “demonstrirao” ju je Son Goku, glavni lik Dragon Ball franšize. Sličnu filozofiju ima i kineski Qing Gong. Tu vještinu često viđamo u borilačkim filmovima, u kojima junaci skaču po površini vode ili lebde zrakom. Česta je u pričama i legendama istočne Azije, a na Zapadu je zabilježena u ne tako puno tekstova o stvarnim borilačkim vještinama.

Sjevernokorejski chukjibeop čak je u naslovu jedne tamošnje popularne pjesme naslova “General zna chukjibeop”, a koja govori o bivšem predsjedniku Kim-Jong ilu. On je umro 2011. godine, a za njega se svojedobno pisalo da obožava jesti živu ribu te da uživa u plesu striptizeta. Za njegova nasljednika, današnjeg predsjednika Kim Jong-una, tvrdi se da obožava glumca Jean-Claude Van Dammea te da voli zaviriti u čašicu.

AUTOR: Dnevno.hr