Od kako je Nikola Tesla preminuo u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87. godini života, Hrvatska i Srbija ga već desetljećima prisvajaju. Možemo reći da je Nikola Tesla postao danas vruća tema.

Premijer Andrej Plenković jučer je otkrio koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura. Slavni znanstvenik je rođen u selu Smiljan kod ovog grada 1856. godine, a postavljeni spomenik u Gospiću iz ljubavi jr uništen dizanjem u zrak druge godine rata u Hrvatskoj 1992.godine.

“Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu”, otkrio je Plenković.

Kaže da je ideja Tesle na kovanicama došla kao prijedlog građana. “To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao prijedlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan”, rekao

Foto: hr-vjesnik

Narodna banka Srbije najavila reakciju

Ako Hrvatska realizira najavu o stavljanju lika Nikole Tesle kao jednog od simbola na hrvatskoj kovanici eura, Srbija će sigurno poduzeti odgovarajuće mjere, poručili su danas iz Narodne banke Srbije.

“Narodna banka Srbije misli da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga”, rekli su iz banke za Telegraf.

Kako navodi Tanjug, u NBS-u objašnjavaju kako se “na nacionalnoj strani eurokovanice mora nalaziti krug sastavljen od 12 zvjezdica, što je simbol EU-a, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn, a država članica sama odlučuje koje će motive prikazati unutar zvjezdica”.

Navode se primjeri Italije i Grčke koja na eurokovanicama imaju portret Dantea Alighierija, crtež Leonarda Da Vincija s proporcijama ljudskog tijela, te scenu mozaika u Sparti.

U NBS-u navode da o nacionalnom dizajnu eurokovanice odlučuje država članica EU-a koja uvodi euro i da se on može mijenjati tek nakon 15 godina, osim u uvjetima kada se pojavi problem falsificiranja, kada se dizajn može mijenjat.

Autor: M.M.