Nakon reakcije oporbenog vijećnika Slavena Đurđevića proglašeno stanje elementarne nepogode za Grad Garešnicu od strane  gradonačelnika Grada Garešnice Josipa Bilanžije.

Župan Marko Marušić proglasio je prije nekoliko sati prirodnu nepogodu zbog suše na području Garešnice i Štefanja, priopćili su iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dopis Predsjednika GO SDP Garešnica i Vijećnika Gradskog vijeća Grada Garešnice Slavena Đurđevića.

Foto: hr-vjesnik

Kako je moguće da u većini općina i gradova se proglasila elementarna nepogoda ali ne i u Garešnici? Ne vidim razlog zašto naš Grad Garešnica s tolikom poljoprivrednim površinama nije uradio isto.

Foto: hr-vjesnik

Nakon mnogobrojnih poziva i molbi poljoprivrednika s područja Grada Garešnice, poslao sam dopis i našem gradonačelniku Josipu Bilandžiji. Namjera mi je da pomoću Vas medija napravim pritisak da i naš grad odradi ono što je već odavno trebao.

Prenosimo dopis u cijelosti:

PREDMET: Proglašenje elementarne nepogode uzorkovane sušom na području Grada Garešnice

Poštovani,

Svjesni činjenice da se nalazimo u izrazito suhom razdoblju kada su zalihe vode u tlu i vodotocima smanjene zbog pomanjkanja oborina. Dugotrajno sušno razdoblje uz ekstremno visoke temperature tijekom proteklom razdoblja uzorkovalo je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji kod svih kultura. Generalno su kulture slabije rodile a za neke ( soja, kukuruz, heljda i ostala povrća kojima je voda sastavni dio roda ) razmjeri štete će se znati tek na jesen.  

Ovim putem apeliram da Grad Garešnica napravi procjenu i proglasi elementarnu nepogodu uzorkovanu sušom, kako bi na taj način omogućili našim poljoprivrednicima dokazivanje smanjenog prinosa a samim te i smanjenje prihoda sa kojima se podmiruju sve obveze prema gradu, državi kao i prema poslovnim partnerima.

Napominjem da su u prethodnom razdoblju pojedine općine i gradovi naše županije već proglasile elementarnu nepogodu uzorkovanu sušom, stoga ne vidim razlog zašto naš Grad Garešnica s tolikom poljoprivrednim površinama nije uradio isto.

S poštovanjem,

Slaven Đurđević

Predsjednik GO SDP Garešnica / Gradski vijećnik Grada Garešnica“

Autor: M.M.