Izvor slike: HR-vjesnik

Zaposlenici križevačke tvrtke Radnik koji su na gradilištima u Njemačkoj imaju triput veću plaću od svojih kolega iz tvrtke koji rade u Hrvatskoj.

Neto plaća Radnikovih zaposlenika na njemačkim ‘bauštelama’ je 19.200 kuna, a djelatnika na hrvatskim gradilištima tek 5900 kuna. Radnik u Njemačkoj, dakle, u prosjeku zarađuje oko 2500 eura, a u Hrvatskoj oko 780 eura.

Inače, u Radniku u Hrvatskoj zaposleno je 280, a u izdvojenoj jedinici u Njemačkoj 80 ljudi.

U Radniku napominju kako je njihov izdvojeni sektor u Njemačkoj prošle godine ostvario značajnu dobit jer su se građevinski radovi u toj zemlji intenzivirali.

Radnik je prošle godine, tako, ostvario 518 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 11 posto više nego godinu ranije. Neto dobit iznosila je 31 milijun kuna i bila je viša za 15 posto.

Podsjetimo, Grupa Radnik s đurđevačkom tvrtkom Bistra najveći je pojedinačni donator HDZ-a. Na čelu tvrtke je većinski vlasnik i utjecajni menadžer Mirko Habijanec. Ta građevinska grupa u proteklih je pet godina HDZ-u i njegovim kandidatima u raznim izbornim kampanjama donirala gotovo milijun kuna.

Izvor slike: Lider Media (Predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec)

Predsjednik uprave Mirko Habijanec (HDZ) posjeduje 46,7 posto dionica, a bivši član uprave, danas predsjednik Glavne skupštine društva Ivan Knok (SDP) 11,7 posto dionica.

Habijanec je ujedno predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore. Izdašan je prema stranci, ali i lokalnoj zajednici u kojoj djeluje.

AUTOR: HR-vjesnik