Manduševac, jedna od najpoznatijih zagrebačkih fontana jutros je ispražnjena. Prizor prazne fontane iznenadio je brojne prolaznike, no nije riječ o nekakvom kvaru ili izvanrednom događaju već o redovnom održavanju i pripremi za zimsko razdoblje. Podsjetimo, zbog svoje lokacije i povijesti, fontana Manduševac je jedan od najpoznatijih simbola grada Zagreba, ali je i najomiljenija zagrebačka fontana. Ispod fontane se nalazi izvor koji je opskrbljivao Zagreb do kraja 19. stoljeća, a prema sudskim spisima o progonima vještica, izvor se spominje kao njihovo glavno sastajalište.

Prazan Manduševac

Godine 1898. Trg bana Josipa Jelačića je rekonstruiran, pri čemu je Manduševac zatrpan. S vremenom se zaboravilo na njegov položaj, zbog čega je nastalo veliko iznenađenje kada je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike, 1986. godine, Manduševac ponovno pronađen.

Prema legendi, na tom je izvoru lijepa djevojka Manda srela umornog i žednog drevnog bana koji se vratio iz bitke te ju je zatražio da mu zagrabi vode. Prema toj zamolbi, “Mando, dušo, zagrabi vode”, Manduševac i Zagreb su dobili ime.

Autor: M.M.