Izvor slike: Varaždinski.hr

Koronavirus se posljednjih dana opet pojačano širi zemljom. Kao značajna žarišta pokazale su se svadbe. Na jednoj proslavi diplome u Kutini zaraženo je 15-ak osoba. Danas je javljeno da su zaražena i četiri člana benda koji su tamo svirali.

U Hrvatskoj je danas 116 novooboljelih.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038”, javio je stožer.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta i stožera civilne zaštite u vladi, ministar Vili Beroš je dao izjavu medijima.

Rekao je kako su razmatrali brojne mjere.

Rekao je kako se razgovara o potrebnim mjerama, da su na stolu i da će danas biti ujednačene. Kaže da su okupljanja kritična, pa se mjere fokusiraju na njih ali okupljanja neće zabraniti nego će restrikcije biti jače.

“Mjere će morati poštovati oni koji organiziraju evente i uzimati određene podatke kako bi olakšali posao epidemiolozima ako dođe do epidemije i predvidjeli smo i određeni nadzor da okupljanja ne budu izvor daljnjih zbivanja”, kaže Beroš.

Kada se radi o granicama kaže da se povećavaju kriteriji za ulazak u RH.

“Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz mogućnost testiranje”, rekao je i dodao da će detalji biti poznati popodne.

“Donijet ćemo uputu koja će definirati korištenje maski, zaštitnih ili kirurških u određenim djelatnostima koje su najrizičnije”, kaže i zaključuje da će biti obavezne za neke djelatnosti.

“Ugostiteljstvo, trgovina…”, dodao je i rekao kako se još neki detalji moraju definirati s pravnim službama.

Na novinarska pitanja je odgovorio kako to neće vrijediti za Hrvate iz BiH, zbog odluka EU koje su na snazi od 1. srpnja.

Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU, tkogod ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

Hrvati iz BiH, koji dakle imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije.

Podsjetimo, kada su krajem lipnja zatvorene granice s BiH, Alemka Markotić je na novinarsko pitanje rekla kako dvojni državljani ne mogu ući u Hrvatsku.

“Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa”, rekla je tada.

Na novinarsko pitanje vadimo li čekić ovim mjerama kaže da nije tako..

“Zabrana i restrikcija nema. Rekli smo da će mjere biti selektivne, nije riječ o vađenju čekića, još uvijek plešemo”, kaže.

AUTOR: HR-vjesnik