Izvor slike: Diva

Prema posljednjoj anketi YouGova, pozitivno mišljenje o njoj ima 76 posto Britanaca. S imetkom od 370 milijuna funti (3,2 milijarde kuna) 356 je najbogatija osoba u Britaniji. 

Tijekom vladavine nosila se s brojnim udarcima i izazovima, ali je “uvijek zadržala dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru”, kazala je svojedobno Helen Mirren, koja je glumeći je dobila Oscara. 

Princeza Elizabeta rođena je u Londonu 21. travnja 1926.

Školovala se, zajedno s mlađom sestrom Margaret, u palači. Nasljednicom prijestolja neočekivano je postala 1936. godine, kada joj je otac, kralj Đuro VI., nevoljko preuzeo tron nakon abdikacije starijeg brata Edvarda.

Kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu, učila je pravo, povijest ustava, umjetnost, glazbu i jahanje.

Svoj prvi javni nastup imala je sa samo 14 godina, u listopadu 1940. godine, a Drugi svjetski rat obilježio joj je formativne godine. 

“Bilo je to vrijeme nestašice i tjeskobe za cijelu zemlju, uključujući kraljevsku obitelj”, piše u njezinoj službenoj biografiji. 

Godine 1947. godine udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno vjenčanje u Westminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Kraljičin muž, pet godina stariji od nje, dobit će titulu Vojvode od Edinburgha.

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je do tada već rodila princa Charlesa i princezu Anne, sa samo 25 godina postala je kraljica. 

Nakon toga je rodila još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Za britansku kraljevsku obitelj posljednje desetljeće 20. stoljeća bilo je najteže. Iste godine, 1992., dvorac Windsor teško je oštećen u požaru, a turbulentni brak princa Charlesa i princeze Diane se raspao. Kraljica će kasnije reći da je ta godina bila “annus horribilis”.

Međutim, slijedila je i gora. Princeza Diana poginula je 1997.u prometnoj nesreći u Parizu, a zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija općenito, pale su na najnižu točku popularnosti. 

“Desetljeće tuge”, kaže se u kraljičinoj službenoj biografiji. 

Elizabeta je priznala kako joj je u najtežim trenucima pomogla vjera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro načelo – ‘umjerenost u svemu’.

Prije dvije godine kraljica je sa suprugom, 98-godišnjim princom Philipom, proslavila 70. godišnjicu braka, ali je nakon njegovog umirovljenja, ali i mnogobrojnih problema sa zdravljem, sve više događanja morala odrađivati sama.

“Kada sam bila djevojčica, ‘platinasto’ kao oznaka za godišnjice nije postojala. Nitko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati”, našalila se kraljica u božićnom govoru 2018.

“Njezine su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica u ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje”, opet će Helen Mirren. 

Prije dva tjedna, u tek drugom obraćanju naciji izvan prazničnih prigoda, pozvala je Britance da u borbi s koronavirusom pokažu odlučnost svojih predaka.

“Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni”, rekla je, evocirajući ratni duh nacije.

AUTOR: Glas Istre