Izvor slike: Facebook

Pored mjesnog odbora, lovačkog društva, vodovodnog udruženja te djelovanja pojedinih mještana u Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM) i križevačkoj udruzi antifašista (UABA), Vojakovački Osijek može se pohvaliti još jednom osnovanom udrugom.

Riječ je o ekološkoj udruzi “Kalnik” koja za sada djeluje kao neformalna organizacija te okuplja oko desetak članova i članica. Ekološka udruga, kao se doznaje iz njezina statuta, baviti će se raznim aktivnostima zaštite prirode i okoliša te surađivati s drugim sličnim organizacijama i pokretima. Jedan od osnovnih ciljeva trebala bi biti nadzor i očuvanje zaštićenog području Veliki Kalnik – Zaštićeni krajobraz i područja ekološke mreže Natura 2000 – u čijem se istočnim dijelu nalazi djelomično Vojakovački Osijek.

Posebnost udruge je i to što je organizirana i djeluje na  principima direktne demokracije te u svome radu njezini članovi imaju veliku slobodu i solidarnost. Da je udruga ozbiljno krenula u svoju ekološku misiju, dokazuje i ˇ.najavljena eko akcija čišćenja potoka i livada od smeća na području Vojakovačkog Osijeka.

U spomenutu akciju, ekološka udruga će uključiti i Komunalno poduzeće iz Križevaca koje bi trebalo pomoć dovozom i odvozom  kontejnera. – Ekološko udruženje “Kalnik” u suradnji s Komunalnim poduzećem iz Križevaca u narednim mjesecima (nakon prestanka epidemije korona virusa), organizirati će ekološku akciju čišćenja od smeća svih potoka, pritoka i livadnih površina na području Vojakovačkog Osijeka.

Cilj akcije je ukloniti sav otpad s divljih odlagališta koje se nalaze na lokacijama od značaja za vodene ekosustave. Time će se nastojati razviti veća ekološka svijest kod stanovništva i pridonijeti boljoj zaštiti bioraznolikosti u ovom dijelu Prigorja. Uzme li se u obzir da je Vojakovački Osijek izvorište poznatih prigorskih potoka ili se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini (potok Koruška, potok Dumača, potok Glogovnica, potok Kamešnica), ova ekološka akcija naše udruge, ima ne samo mjesni nego i lokalni značaj i višestruku korist za prirodni okoliš. – stoji u službenoj obavijesti ekološke udruge Kalnik.