Izvor slike: RTL

Četiri tjedna nakon potresa u Gradu Zagrebu više nitko o njemu ne govori, kao da su svi problemi riješeni i kao da građani nemaju više nikakve poteškoće. Nevjerojatno je da nakon tog prvog dana nismo više čuli ni jednu jedinu riječ od Vlade po tom pitanju. Zakon koji bi Vlada trebala donijeti je opet pao u drugi plan i građani su prepušteni sami sebi, istaknuo je u petak u Saboru SDP-ov Gordan Maras. 

Stoga je u saborsku proceduru SDP uputio prijedlog zaključka o donošenju mjera Vlade za sanaciju posljedica potresa koji je pogodio Grad Zagreb, Zagrebačku i dio Krapinsko-zagorske županije.

– Grad Zagreb i gradonačelnik se ne mogu s ovime sami nositi i zato Sabor mora obvezati Vladu da se pod hitno uključi u sanaciju i osigura najosnovije stvari našim građanima. Radi se o nekoliko tisuća građana koji su van svojih domova jer su im još uvijek uvjeti za stanovanje nesigurni i ne mogu ući u stanove i kuće. Tisuće ih nema ni toplu vodu i grijanje – istaknuo je dodavši kako se radi o desetak tisuća građana. 

Sramotno je, naglasio je, da država već mjesec dana nije reagirala i nije pokrenula sanaciju.

– Umjesto da se država uključila i da je Grad organizirao zajedno s državom sanaciju dimnjaka i da se to riješi u nekoliko tjedana na trošak Grada i države, u ovom trenutku imamo situaciju da su građani prepušteni sami sebi i da plaćaju desetke tisuća kuna skidanje dimnjaka i da šutu ispred zgrada moraju voziti sami. 15-ak  građevinskih firmi na osnovu potresa bere vrhnje. Jer kada vidite kranove po Gradu, to su građani sami ugovorili s građevinskim tvrtkama koje imaju izuzetno visoke cijene – poručio je. 

Obzirom da Grad već mjesec dana nije popisao štetu, SDP ovim zaključkom zadužuje Vladu da to učini u što bržem roku, da hitnu sanaciju preuzme na sebe te da građanima omogući refundaciju troškova za skidanje dimnjaka i za sanaciju grijanja. 

Osim toga traže da se pojačano osiguranje policije praznih objekata pogođenih u potresu od krađa te da se u narednim tjednima pristupi izradi plana privremenog zbrinjavanja građana. 

– Da ti građani znaju gdje će povesti naredne mjesece dok im se ne obnove kuće i stanove. U narednih 30 dana bi trebalo donijeti i zakon koji će posebno regulirati sanaciju tih oštećenih zgrada, a koji će izbjeći ovaj sukob između gradonačelnika, HDZ-a i HNS-a tko će imati presudnu ulogu u obnovi – zaključio je. 

AUTOR: 24sata