Zbog izvlačenja 35.5 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore u tzv. aferi Remorker na osam godina zatvora osuđen je bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

Foto : hr-vjesnik

Presuda je nepravomoćna.

Krivom je proglašena i Zdenka Peternel, njegova najbliža suradnica.

Nadan Vidošević došao je na sud desetak minuta prije zakazanog ročišta. Na pitanje što očekuje rekao je: “Vidjet ćemo kroz pola sata.”

Foto : hr-vjesnik

Osuđen je na osam godina zatvora

Vidošević je proglašen krivim po svim točkama optužnice te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina. Mora vratiti novac Hrvatskoj gospodarskoj komori i Krašu.

Kriv je za izvlačenje novca iz HGK i zato što je na račun Kraša, čiji je bio predsjednik Uprave, kupio bager za svoje privatno imanje.

Iz sudnice u zatvor

S obzirom na to da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor. 

Osuđena i njegova bliska suradnica

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Svih četvero okrivljenika došlo je na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.  

Dio optuženih se nagodio

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Riječ je o Igoru Premilovcu, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i oprani novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinškom stručnjaku Davoru Komeričkom, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđene i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Foto : hr-vjesnik

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33.4 milijuna kuna. No novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijedne 22.4 milijuna kuna, stekao legalnim putem, pa je sumnjivo ostalo još samo 9.2 milijuna kuna.

Foto : hr-vjesik

Uskok je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji, nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom je vila na Prekrižju, poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom “bunkeru”, otkrivenom tijekom istrage koja je započela još krajem 2013. Blokirani su i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i umjetnine.

Vidošević je uhićen još u studenome 2013.

Proglašen je krivim i za kupovinu skulptura novcem Hrvatske gospodarske komore.

Vidošević Krašu nakon pravomoćnosti presude mora isplatiti 238.400 kuna sa zateznom kamatom, a HGK 35.483.202 kune sa zateznom kamatom koja kreće od dana pravomoćne presude. Prema presudi, Vidošević treba i umjetnička djela koja je stekao kaznenim djelom predati Republici Hrvatskoj, u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude.

Autor : M.M.