Izvor slike: Anadolu Agency

U Hrvatskoj je od početka epidemije 25. veljače do danas koronavirusom zaražena 2221 osoba, a preminula su 94 pacijenta. Prvi val epidemije je pri kraju i očekuje se kako će tijekom lipnja virus jenjavati.

Najvjerojatnije će biti još nešto zaraženih, a vjerojatno i umrlih.

Zanimljivo se prisjetiti procjene Nacionalnog stožera Civilne zaštite početkom ožujka o mogućem broju zaraženih i umrlih u našoj zemlji.

Epidemiolozi su, naime, procijenili kako će se zaraziti ukupno 2826 osoba. Očekuje se kako će pet posto zaraženih, njih 140, spadati u skupinu teško oboljelih s realnom opasnošću od smrti.

Nekako u isto vrijeme svoju procjenu je iznio i Bandićev saborski zastupnik iz Đurđevca Željko Lacković koji je ustvrdio kako će se virusom zaraziti čak 60 posto Hrvatske. To je oko dva i pol milijuna ljudi.

– Mislim da je bitno da ljudi znaju da će 60 posto Hrvatske biti zaraženo koronavirusom, a tada nastaje kolektivni imunitet. Ali, to mora ići postepenim tempom upravo da se izbjegnu situacije zagušenja zdravstvenih ustanova kako bi oni koje virus najteže pogodi mogli biti zbrinuti kroz sustav, a ne da nam se dogodi kao u Italiji da u kratkom roku dođe velik broj pacijenata. Nisam siguran da su svi svjesni da veliki broj zaraženih neće imati, tj. imat će blage simptome, a samo neki on njih teže. Zbog njih je potrebno odgovorno ponašanje svakog pojedinca. Oni koji su nositelji virusa mogu ugroziti svoje najbliže iako oni sami nemaju simptome. Mora se znati će situacija u Hrvatskoj slijediti onu vani. Kako se zatvaraju cijeli javni sustavi, staje život, karantene, to će se dogoditi i kod nas. Za očekivati je da treba četiri mjeseca da prođe val virusa. To su realna predviđanja, da će tad virus preplaviti Hrvatsku – govori je tada saborski zastupnik Lacković za portal ePodravina, navodeći kako je zaraženih puno više, ali oni nemaju simptome.

AUTOR: HR-vjesnik