Izvor slike: Novi list

Tjednik Nacional u novom broju donosi bombastičnu priču o aferi Janaf i uhićenjima koja su se dogodila prošli tjedan.

Nacional, naime, tvrdi kako posjeduje dokument koji otkriva da je DORH “zataškao da je korupcijska hobotnica oko Janafa dosezala do štićenih osoba iz predsjedničkih dvora i Vlade”.

Jakov Kitarović, suprug tadašnje predsjednice, nazočio je spornoj primopredaji kada je, po tvrdnjama DORH-a, Dragan Kovačević primio 1,6 milijuna kuna mita”, vrišti s naslovnice tjednika, i to bez upitnika!

“DORH je sve to znao, mogao je osumnjičene uhvatiti na djelu, ali iz političkih razloga nije želio upasti u klub šefa Janafa da ne kompromitira tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i uništi joj izglede u kampanji uoči predsjedničkih izbora koja je već bila u tijeku”, piše Nacional.

Istražitelji tvrde da su vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Krešu Peteka snimili kako direktoru Janafa Draganu Kovačeviću nosi mito 11. studenog prošle godine. Ostaje veliki upitnik zbog čega ih nisu uhitili odmah.

Izvor slike: Nacional (Facebook)

No, Jutarnji prenosi kako je policija tog dana snimila kako iz prostorija u Slovenskoj 9, iz famoznoga “Kluba”, osim Jakova Kitarovića izlazi još 20-ak osoba. Oni su sa šefom Janafa tog dana slavili Martinje.

Među njima su bili i upravitelj kaznionice u Turopolju, Anđelko Nikolić, te bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović. Svi će biti pozvani kao svjedoci u istrazi.

Na naslovnici se, među ostalim, spekulira i o umiješanosti tadašnjeg ministra gospodarstva Darka Horvata u aferu. Riječ je o vrlo ozbiljnim optužbama koje će, pokažu li se točnima, uzdrmati vjerodostojnost Plenkovićeve Vlade, ali i cijelog DORH-a.

U tom svjetlu očito treba gledati i nedavnu izjavu predsjednika republike Zorana Milanovića o uhićenjima u aferi Janaf.

“Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva miljuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo.

Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika”, upitao je Milanović.

AUTOR: Danica.hr