Izvor slike: Paraf.hr

HRVATSKA gospodarska komora, koja se inače  financira prisilnom naplatom članarina jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore, organizirala je večeru u najluksuznijem i najelitnijem hotelu u Berlinu – Adlonu. Večera je koštala je gotovo 100.000 kuna bez pića.Večeru su  organizirali povodom nastupa Hrvatske kao zemlje partnera sajma Zeleni tjedan – Grüne Woche 2020. u Berlinu. Navode kako je u organizaciji nastupa Hrvatske u Njemačkoj sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede, no HGK je sam snosio troškove večere koji su iznosili 13.230 eura, što je oko 100.000 kuna.O kakvom se hotelu radi govori činjenica da su tamo odsjedali britanska kraljica Elizabeta, Angelina Jolie, Brad Pitt, Lady Gaga te brojne druge svjetske zvijezde, a tamo je nastala i poznata snimka Michaela Jacksona koji je uzeo svog tada 8-mjesečnog sina Princea Michaela II i držao ga prebačenog preko balkona, kako bi ga vidjeli njegovi obožavatelji.

Večeri je prisustvovalo 125 osoba, od kojih 105 iz hrvatskih tvrtki koje su izlagale na sajmu Grüne Woche, a ostalo dužnosnici Ministarstva poljoprivrede i HGK te njemački gosti (poslovni partneri, predstavnici uprave Berlinskog sajma Berlin Messe). Troškovi najma prostora, večere i tehničke opreme (razglas, mikrofon, pozornica) iznosili su 13.230 eura koje je snosila HGK. Radilo se o jednom od četiri standardizirana menija koje hotel Adlon nudi za protokolarne/službene večere dok su vino koje je služeno na večeri donirale hrvatske kompanije Badel 1862, Dalmacijavino, Kutjevo te PP Orahovica Inače, da se ne financira prisilnom naplatom članarine, Hrvatska gospodarska komora mogla bi se sutra ugasiti. Naime, glavninu njezinih prihoda koji su 2018. iznosili preko 200 milijuna kuna, čine prihodi od prisilne članarine jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore.

Kada je prije nekoliko godina izbila afera s Nadanom Vidoševićem, dugogodišnjim predsjednikom HGK koji je sa suradnicima optužen za izvlačenje 30-ak milijuna kuna, u jednom trenutku učinilo se da bi Komora mogla biti ugašena.

No danas malo tko dovodi u pitanje njihov rad i opravdanost postojanja. Članarine se uredno plaćaju jer u suprotnom stiže ovrha od Porezne i nitko se više ne buni.