Izvor slike: Novi.ba

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na današnjoj bi Skupštini trebala biti izabrana u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Kolindu Grabar-Kitarović predložio je predsjednik MOO-a Thomas Bach pa je teško vjerovati da neće biti izabrana, a kandidati za članstvo su i Kubanbka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-SaudBattushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni atletičar Sebastian Coe iz Velike Britanije, koji će funkciju zauzeti po službenoj dužnosti, jer je predsjednik Svjetske atletike.

Skupština, 136. po redu, održat će se putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa. Najviše će se raspravljati o odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju. MOO danas očekuje cjelovito privremeno izvješće japanskih organizatora. Također, očekuje se izvještaj o natjecanjima i olimpijskom selu. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora u četvrtak je isključio održavanje olimpijskih igara 2021. u Tokiju bez gledatelja.

Olimpijske igre su odgođene za 12 mjeseci zbog pandemije koronavirusa, no još uvijek postoji velika neizvjesnost kako će sve izgledati iduće godine. Hoće li uopće biti moguće održati OI bez cjepiva. Mnogi su se sportovi na profesionalnoj razini nastavili iza zatvorenih vrata i bez gledatelja kako bi se izbjegla masovna okupljanja koja mogu dovesti do povećanog prenošenja virusa. No, čini se kako je predsjednik MOO-a isključio OI bez gledatelja.

Upitan je li to opcija za Tokio 2020., Bach je rekao: “Naše planiranje uključuje sve moguće mjere, ali ne i olimpijske igre iza zatvorenih vrata. To je nešto što ne želimo. Radimo na rješenju koje s jedne strane čuva zdravlje svih sudionika, a s druge strane odražava i olimpijski duh,” dodao je Bach.

AUTOR: Telegram