Jutros su interventne postrojbe kosovske policije krenule u akciju na sjeveru Kosova. Policija je objavila da se radi o akciji usmjerenoj protiv krijumčara te je upala u jednu apoteku i više trgovina.

Srbi su odmah izašli na ulice Sjeverne Mitrovice te su se oglasile sirene za opasnost. Policija je rastjerivala okupljene građane šok-bombama i suzavcem. 

Foto: hr-vjesnik

Portal Kosovo Online objavio je da je u sukobima policije i Srba ustrijeljen jedan Srbin, koji je u teškom stanju. Ravnatelj KBC Mitrovice potvrdio je da je u sukobima ozlijeđeno deset ljudi.

U Rašku, općinu na jugozapadu Srbije na granici s Kosovom, na sastanak s predstavnicima kosovskih Srba su stigli predsjednik Aleksandar Vučić, ministar obrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

“Molimo NATO da obavi svoj posao. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem, a ako to opet budu pokušali i ako misle da su dovoljno jaki da to naprave, usprkos tome što će cijeli svijet tražiti moju glavu, moj odgovor će biti kristalno jasan, a to je da u toj borbi moramo zaštititi živote naše djece na Kosovu. Ne samo da ćemo zaštititi te živote, nego vam danas prvi put kažem sa sigurnošću da ćemo u toj borbi i pobijediti”, rekao je Vučić na sastanku s kosovskim Srbima.

Vučić se oglasio i na Instagramu. Kaže da predaja nije opcija. “Čini mi se da se svaki čovjek danima, nedjeljama, mjesecima, ponekad i godinama, muči dok ne prelomi, dok ne donese odluku, a teške odluke odgovorni i ozbiljni ljudi ne donose lako. Ipak, kada odluku donesete, osjetite nesvakidašnji mir i spokoj, jer znate da ste donijeli ne najbolju, već jedinu moguću. Naša odluka je jasna i čvrsta kao stijena, čuvat ćemo i obranit ćemo naš narod na Kosovu i Metohiji. Nema povlačenja! Predaja nije opcija! Živjela Srbija”, napisao je Vučić na Instagramu.

Foto: hr-vjesnik

Autor: M.M.