Danas se navršava 79 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača i znanstvenika s područja elektrotehnike.

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856., a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, a 1884. odlazi u Ameriku.

U SAD-u je prvo vrijeme radio s Thomasom Edisonom, nakon čega je 1887. osnovao vlastiti istraživački centar.

Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

Predvidio i pametne telefone

Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sustav komunikacija, pa čak i današnje pametne telefone.

Foto : hr-vjesnik

“Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugima neovisno o udaljenosti. Ne samo to nego ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu”, rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju. Ukratko, predvidio je budućnost.

Još 1900. godine shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvu rendgensku snimku – tada poznatu kao “x zračenje”.

Tesla je govorio osam jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata.

Zadnjih sedam godina svog života je Nikola Tesla živio u New Yorku i to od mirovine koje mu je slala jugoslavenska vlada. Živući tamo pratio je političke događaje u tadašnjoj Banovini Hrvatskoj. Drugu polovicu 1942. godine Tesla je proveo u postelji, odmarajući tjelesno slab i nikoga nije primao u posjet.

Foto : hr-vjesnik

Nikola Tesla je umro u svom stanu u New Yorku u petak 8. siječnja 1943. godine. Pronašla ga je sobarica kako je umro sam, bez liječničke pomoći. Nakon smrti ustanovljeno je da je umro u noći s četvrtka na petak. Dva dana nakon njegove smrti radiopostaja WNYC emitirala je govor gradonačelnika Fiorella Henrya La Guardia koji je govorio u njegovu slavu.

Sahrana Nikole Tesle

Supruga američkog predsjednika Franklina Delana Roosvelta izrazila je sućut Teslinoj obitelji. Tijelo Nikole Tesle preneseno je u mrtvačnicu Francka D. Campbello kod Avenije Madison u 81. ulici, a prema želji njegove rodbine je kremirano.

Autor : M.M.