Izvor slike: Srpskacafe

Na današnji dan prije točno 162 godine u selu Smiljani pored Gospića rođen je vjerojatno najveći genijalac u povijesti, neponovljivi Nikola Tesla.

Iako nije bio klasični znanstvenik, Nikolu Teslu s pravom se uvrštava u ljude koji su najviše zadužili čovječanstvo, a za svoj trud su dobili vrlo malo ili ništa.

U naslijeđe novim generacijama Tesla je ostavio niz patenata i izuma u području elektrotehnike i radiotehnike, a posebice je ostao upamćen po primjeni izmjenične struje i radiokomunikaciji. 

Predvidio i pametne telefone

Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici kao što su rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sustav komunikacija pa čak i današnje pametne telefone.

“Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu”, rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju. Ukratko, predvidio je budućnost.

Još 1900. godine shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvu rendgensku snimku – tada poznatu kao “x zračenje”.

Eksperimente je izvodio na samom sebi

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Osim visokofrekventne struje i elektromagnetske terapije, Teslin doprinos u razvoju medicine obuhvaća i bežični prijenos energije, tzv. zrake smrti odnosno čestični laser, solarne valove te bežičnu rasvjetu.

Vezano za njegovo rođenje postoji pak legenda koja kaže da je rođen u noći s 9. na 10. srpnja 1856., što je primalja navodno protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti “dijete tame”. Teslina majka je na to odgovorila primalji da će njeno dijete biti “dijete svjetlosti”.

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je i 15 počasnih doktorata.

Bio je, blago rečeno, osebujan

Dok ga danas svojataju i Hrvati i Srbi, nekad je bio toliko siromašan da je morao kopati kanale da bi preživio. Evo još nekih manje poznatih činjenica o Tesli.

1. Imao je fotografsko pamćenje

Bio je u stanju pamtiti knjige, eksperimente, slike, vizije i činjenice s izvanrednom točnošću.

2. Tvrdio je da ima vizije

Vizije su mu se navodno javljale u obliku iznenadnih bljeskova svjetlosti gdje bi vidio kako trebaju izgledati njegovi izumi.

“Moj je mozak samo prijemnik, a u svemiru postoji jezgra iz koje dobivamo znanje, snagu i inspiraciju. Ne znam objasniti prirodu jezgre, ali znam da postoji”, izjavio je jednom prilikom.

3. Vjerovao je da je primio poruku iz svemira

Čvrsto je vjerovao u postojanje izvanzemaljaca i odlučno tvrdio da nismo sami u svemiru.

U ljeto 1899. u Colorado Springsu se bavio razvojem mogućnosti prenošenja informacija na velike udaljenosti, a njegova je oprema primila seriju neobičnih signala za koje je Tesla tvrdio da potječu s drugog planeta.

“Imamo poruku s dalekog i nepoznatog svijeta. Ona glasi: Jedan, dva, tri…”, napisao je. 
1996. znanstvenici su rekonstruirali njegov eksperiment i ustanovili da je signal izazvan prolaskom Jupiterovog mjeseca kroz magnetno polje planeta.

4. Bio je pristaša numerologije

Bio je opsjednut brojem tri. Svaki put kad je trebao ući u zgradu prvo ju je morao obići tri puta, a živio je na 33. katu hotela.

5. Spavao je dva sata dnevno

Tesli je, čini se, dva sata sna dnevno bilo dovoljno da može normalno funkcionirati.

6. Kopao je kanale

Tesla je 1884. otišao u SAD i ubrzo počeo raditi za Edisona. Nakon što je Edison obećao platiti 50.000 dolara osobi koja unaprijedi dizajn generatora jednosmjerne struje, Tesla je pronašao rješenje.

Edison mu je odbio platiti tvrdeći da se šalio. Tesla ga je ubrzo nakon toga napustio da bi osnovao vlastitu tvrtku, ali dok je tražio investitore bio je prisiljen preživljavati kopajući kanale.

7. Njegovo prezime je ustvari obiteljski nadimak

Nikola Tesla je povjerio biografu Johnu O’Neilu kako je pravo prezime njegove obitelji bilo Draganić, ali jedan od njegovih predaka je imao jako isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki za obradu drveta.

8. Doživio je živčani slom

Tvrdio je da su mu čula toliko izoštrena da može čuti grmljavinu na udaljenosti od 880 kilometara. Dok je živio u Budimpešti, zapao je u zaista neobično stanje koje su liječnici u nedostatku boljeg nazvali živčanim slomom.

Mogao je čuti kucanje ručnog sata koji se nalazio tri sobe dalje, slijetanje muhe na stol, a zvuk lokomotive udaljen 30 kilometara izazivao bi mu bol.

9. Platio je račun u hotelu nacrtom “zrake smrti”

Menadžeri Governor Clinton Hotela od njega su dobili drvenu kutiju za koju je tvrdio da sadrži model oružja koje bi moglo zaustaviti sve ratove i upozorio ih da je ne smiju nikad otvarati.

Otvorena je tek nakon njegove smrti 1943., ali se ispostavilo da sadrži samo nekoliko starih i bezopasnih dijelova elektrouređaja, prenosi history.com 

AUTOR: Index.hr