Izvor slike: Wikipedija

Na današnji dan prije 78 godina združene snage talijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića izvršile su pokolj nad hrvatskim pučanstvom Gata u zaleđu Omiša, gdje je ubijeno 96 osoba, od kojih osmero djece, a selo je spaljeno.

Jedan od najvećih pokolja dogodio se usred NDH, i to ustašama pred očima. Naime, u obližnjem Omišu bilo je središte Velike župe Cetina. Četnici su došli upravo iz tog smjera, a snage NDH nisu ništa učinile kako bi se pokolj spriječio.

Jedan od rijetkih koji su preživjeli taj krvavi četnički pohod bio je tada 9-godišnji Andrija Pivčević. Četnici su ga izboli na devet mjesta na tijelu, ali je čudom preživio. Upravo je on bio jedan od glavnih svjedoka na suđenju Draži Mihailoviću 1946. godine u Beogradu.

“Pet uri san se pravija da san mrtav. Leža san pokriven leševima. I odjedanput se leš do mene diga, kad vidin Miju Bašića koji je isto glumija da je mrtav. Nekih petsto metara san moga odat, a onda san, kad mi se iscidila krv, lega. Tu me naša Mijo Očašić koji mi je da tri kacijole mlika da se okripin i odveja me materi s kojon san doša do naše kuće di mi je mrtav leža otac i još njih pet, šest”, pričao je Andrija 2012. godine za Slobodnu Dalmaciju.

“Na suđenju u Domu garde na Topčideru protiv Draže smo svidočili ja i Marija Borovac kojoj su zaklali muža i sina. Tri smo dana bili u Beogradu, iako je samo suđenje trajalo, čini mi se, tri miseca, a Draža se branija da je za sve kriv Momčilo Đujić i da on ništa nije zna”, pričao je Pivčević tada.

U međuvremenu je sud u Beogradu poništio presudu iz srpnja 1946. kojom se Mihailovića osuđuje na smrt. Draža Mihailović tako je sredinom 2015. godine proglašen nevinim, odnosno rehabilitiran je, što je samo nastavak srpske revizionističke politike kojom se četničke zločince pokušava prikazati kao borce protiv fašista i nacista, a ne kao njihove saveznike, što su realno bili.

Predsjednik Zoran Milanović danas je u Gatima kod Omiša gdje je obljetnica četničkog pokolja 1942.

Milanović je za pokolj optužio četnike i nalogodavce Talijane. Spomenuo je i naciste. Zanimljivo, Milanović nije ni jednom riječju spomenuo ustaše i njihovu odgovornost, iako se zločin dogodio na području koje su, barem formalno, kontrolirale vlasti NDH.

“Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva”, rekao je Milanović.

AUTOR: HR-vjesnik