Izvor slike: ŠibenikIN

Ernesto Che Guevara, punog imena Ernesto Rafael Guevara de La Serna bio je legendarni revolucionar, latinoamerički državnik poznat kao “zapovjednik kubanske revolucije“.

Osim Latinske Amerike, Guevara je djelovao i u Republici Kongo i drugim zemljama. Nadimak “Che” isticao je njegovo argentinsko podrijetlo.

Ernesto je rođen 14. lipnja 1928. u obitelji arhitekta Ernesta Guevare Lynch i Celia De La Serna.

Još za života postao je mit, a nakon smrti pretvorio se u internacionalni simbol mučeništva. Bio je revolucionar, vojni strateg, socijalni filozof, ekonomist, liječnik i prijatelj Fidela Castra.

Ernesto Che Guevara sanjao je o ujedinjenju Latinske Amerike i ostatka nerazvijenog svijeta, da bi se jednom zauvijek u oružanoj revoluciji dokrajčilo siromaštvo, nepravda i nacionalizmi koji su stoljećima razdirali njegov kontinent. Chea je vodila fanatična vizija, za koju je na kraju platio najvišu cijenu.

Dana 8. listopada 1967. godine Che je zarobljen s još 17-ero gerilaca. Fotografije iz toga razdoblja prikazuju fizički iscrpljenog Chea. Iako je gerila bila mala te potpuno oslabljena bolivijskoj vojsci i američkim obavještajcima trebalo je 9 mjeseci da im uđu u trag. Ujutro 9. listopada 1967. Mario Terán ušao je u napuštenu zgradu škole, u La Higueri, te streljao Ernesta Che Guevaru zajedno sa sindikalnim vođom iz bolivijskog grada Orura, Wilijem.

Jedna, od možda više mitskih, nego stvarnih izjava comandantea je rečenica koju je navodno rekao svome egzekutoru Mariju Teránu: pucaj, kukavice ubit ćeš samo čovjeka. Prema Cheovom načinu života i spisima koje nam je ostavio, vidljivo je uvjerenje kako gubitak njegovog života ili života bilo kojega pojedinca ne predstavlja za Chea nikakav poraz. Che je živio za jednu ideju, za koju je vjerovao da nadilazi fizičku postojanost bilo kojega čovjeka. Smatrao je kako se ideja ne može poraziti, stoga je bio spreman žrtvovati i svoj život, čvrsto vjerujući kako će ideja preživjeti i prenjeti se na ostale generacije, koje će nastaviti njegovo djelovanje. Ideje o potrebi međunarodne solidarnosti i prestanku izrabljivanja čovjeka od strane ekonomskog sustava danas su zastupljenije nego ikada.

Pogledamo li ikonografiju prosvjeda diljem svijeta vidjet ćemo transparente, majice i zastave s reprintom Cheovog lika. Vidjet ćemo simbol borbe, ali ne samo simbol, nego i dokaz da je Cheova ideja nadživjela njegovu fizičku eliminaciju.

Njegova ideja o nužnosti otpora protiv bilo kojega oblika ugnjetavanja nadživjela je 9. listopad 1967. Prema autorima, navedene knjige, „Who Killed Che?“, Che je predstavljao simbol revolucionarne promjene, stoga ga je trebalo eliminirati, kako se ideja o drugačijem društvu ne bi dalje širila. Međutim, danas kada dolazi do prosvjeda diljem svijeta, vidimo kako ideja i borba za drugačije društvo nije umrla.

Izvor slike: DW.com

Možemo zaključiti kako je Che ipak pobjedio, jer je pobjedila i preživjela ideja o borbi protiv nejednakosti i nebrige čovjeka za čovjeka.

2000. godine časopis Time uvrstio je Che Guevaru na popise “20 heroja i ikona” i “Heroji i idoli 20. stoljeća”.

Godine 2013. (85. obljetnica Che-ovog rođenja) njegovi su rukopisi uvršteni u UNESCO-ovu dokumentarnu baštinu kao dio programa Sjećanja na svijet.

AUTOR: HR-vjesnik