NA današnji dan 2020. krenuo je masovni egzodus Slovenaca, Austrijanaca i Britanaca iz Hrvatske, nakon što smo stavljeni na crvenu listu. Ove godine drugačija priča, turisti i dalje stižu. Na granicama se čekalo satima, putnicima su volonteri dijelili vodu, a splitski ugostitelji iznenađeni su tolikim brojem gostiju. Rezervacije u hotelima idu i do sredine rujna. 

Gužve na cestama

Najveća kolona formirala se na izlazu prema Sloveniji, 5 km pred Maceljom, od prilazima naplatnoj postaji Trakošćan, sve do graničnog prijelaza na slovenskoj strani. No, među onima koji izlaze je i mnoštvo koje se vraća s praznika u susjedstvu, od Bosne do Turske.

Naša obala je u narančastom već tjednima po karti ECDC-a, a neke županije da se gleda samo njih a ne kompletni Jadran bile bi i zelene.

Foto: galerija hr-vjesnik
Pomoćnik direktora HAC-a: Nama je sezona bolja nego 2019.

Pomoćnik direktora HAC-a Krešimir Vuksan rekao je za N1 da je još uvijek veći pritisak prema jugu.

“U petak smo imali sedam posto više vozila u odlasku nego na povratku, tako nešto se može reći i za subotu”, kazao je Vuksan, dodavši kako je dosad u srpnju bilo jedan posto vozila nego 2019. godine.

Kolovoz je gotovo identičan: “Potiho se nadamo da će i kolovoz biti bolji.”

“Jedan posto vozila više je otišlo prema jugu, nama je sezona bolja nego 2019. godine. Nešto je bilo slabije do šestog mjeseca. Vjerujem da će do 6. rujna biti dobri rezultati, kada očekujemo kampere”, rekao je pomoćnik direktora HAC-a.

U Hrvatskoj i dalje više od milijun turista

Trenutno je najviše Nijemaca, čak oko 300 tisuća. Slijede domaći gostiju, pa Poljaci, Slovenci, Česi i Austrijanci, objavio je RTL.

Iako su najoptimističnije prognoze govorile da će turistička sezona trajati do sredine kolovoza, a dežurni katastrofičari uvjeravali i mnogo kraće – I ovaj vikend je udarni. U Hrvatskoj je trenutačno više od milijun gostiju, a brojni među njima stigli su tek danas.

MUP i HTZ dijelili vodu na granicama

Hrvatska turistička zajednica organizirala je dijeljenje vode na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Rupa, za turiste koji su tijekom dana ušli u našu zemlju.

Foto: galerija hr-vjesnik

Boce vode od 0,5l označene su i prigodnom porukom turistima “Stay safe!”, odnosno “Ostanite sigurni!”.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je kako ovom akcijom žele turistima, našim gostima, pokazati da smo zemlja ljubaznih i dobrih domaćina, te im se makar na simboličan način, zahvaliti na ukazanom povjerenju i odabiru Hrvatske kao kvalitetne i sigurne destinacije u kojoj će provesti svoj odmor.

“Gužve na granicama su velike što je dodatna potvrda kako smo se značajno približili rezultatima iz rekordne 2019. godine, a ovom malom gestom turistima, koliko je to moguće, želimo olakšati vrijeme čekanja”, kazao je Staničić.

U Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu ove godine ostvareno 55,3 milijuna turističkih noćenja i 9 milijuna dolazaka turista, što je 1,2 milijuna dolazaka više u odnosu na 2020., a usporedbi s 2019. u dolascima smo na oko 60 posto i na više od 70 posto noćenja.

Autor: M.M.