Izvor slike: Nacional.hr (screenshot)

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever gostovao je u Dnevniku Nove TV te poručio da se javni sektor nema namjeru odreći “apsolutno ničega, ni božićnica ni rasta osnovice od 6 posto godišnje”, piše Dnevnik.hr.

“Nemamo što razmisliti, što smo rekli – stoji. Nije došlo vrijeme da se treba odricati u javnom sektoru, ako bi se i njih rezalo, što bi ostalo? A kome bi se to trebalo rezati? Medicinarima, učiteljima, policajcima…?”, kaže Sever rezolutno.

Uvjerava da uopće nisu nesolidarni s privatnim sektorom, u kojem na tisuće ljudi ostaju bez posla, a gomili se plaće ekstremno smanjuju uslijed pandemije i posljedičnog kraha ekonomije.

“Ne daj bože da potraje, onda je sve moguće, a ne zato što smo nesolidarni prema privatnom sektoru, nego zato što to vrijeme još nije došlo. Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru”, tvrdi Sever.

Uvjeren je, da baš nikad nije vrijeme za rezove u javnom sektoru, osim ako je kriza toliko duboka da nema sredstava za plaćanje tih obaveza, “ali i onda treba paziti da se ne reže jednako onima sa slabijim primanjima i s višim primanjima” konstatira Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

“Dok iz helikoptera bacaju novce velikim sustavima privatnika koji ne žele sa svoje hrpe platiti radnike nego uzimaju od države, a isplaćuju dividende. Oni koji otpuštaju radnike, a imaju sredstva, nek im se zaustavi isplata dividende”, predlaže Sever.

Iz svega se može zaključiti da se Sever izvlačio na tezu da nije u redu rezati plaće medicinarima, učiteljima ili policajcima, iako mu je to bio izgovor na upit koji mu je bio postavljen direktno, a odnosi se na javni sektor resora raznih regulatornih državnih agencija. U njima ionako ima previše zaposlenih, a posljedično vezano uz pandemiju, više od 50 posto njih se digitaliziralo, što se može smatrati da se smanjio obujam “šalterskih” poslova.

Krešimir Sever, na čelu je sindikata već desetljećima, a krajem 2019. godine ponovno je izabran na mjesto predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata. Cijela je njegova biografija gotovo isključivo vezana uz njegovo sindikalno djelovanje u toj branši.

Koliko Sever zarađuje kao sindikalni čelnik možemo samo nagađati. Kao i njegovi kolege s vrha sindikalne piramide, i on odbija s javnosti podijeliti kolika mu je plaća. Prije godinu dana gostovao je u “Nedjeljom u 2” i na izravno pitanje nije želio odgovoriti koliku plaću ima. Stanković je pretpostavio da ima više od 10.000 kuna, a Sever to nije demantirao.

Najpoznatiji sindikalist Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, jednom je izgubio živce pred kamerama pa novinarima poručio da ga više ne pitaju kolika mu je plaća, iako je kasnije priznao da ima plaću kakvu radnici mogu samo sanjati. Medijska nagađanju su da Ribić ima neto plaću između 15.000 i 17.000 kuna, dok su neke neslužbene informacije kružile da Sever ima i preko 20.000 kuna neto plaću.

AUTOR: Redakcijski tekst