Možemo: Teško je vjerovati da krađa ovih razmjera nije imala podršku vodstva Ine

Galopirajuća inflacija i krađe u Ini pokazuju da trebamo novu energetsku politiku, u korist hrvatskih građana i gospodarstva, a koju je HDZ prepustio mađarskim i ruskim interesima te lopovima koji su opet povezani s HDZ-om, ustvrdili su u političkoj platformi Možemo. 

“Galopirajuća inflacija u Hrvatskoj zbog ruske agresije na Ukrajinu i energetske krize dokaz je da trebamo dramatičan zaokret u energetskoj politici, koju je HDZ prepustio mađarskim i ruskim interesima, te lopovima koji su opet povezani s HDZ-om. Naime, koliko je poznato, jedan od osumnjičenih u pljački Ine je član HDZ-a, jedan je prijatelj s predsjednikom vlade, a jedna od osumnjičenih je uplaćivala donacije HDZ-u 2016. te Kolindi Grabar Kitarović 2019.”, tvrde u Možemo.  

“Teško je vjerovati da krađa ovih razmjera nije imala prešutnu ili jasnu podršku drugih članova vodstva Ine”

U priopćenju kažu i kako građani to više ne mogu plaćati, a geopolitička i energetska kriza dokazuju kako je to dugoročno opasno i za njihovu sigurnost. Hrvatska treba energetsku politiku koja je jamac zaštite geostrateških, ekonomskih i interesa zaštite okoliša, a Ina i HEP trebali bi biti glavne poluge te politike, kroz smanjenje uvoza energenata i kontinuirani razvoj kapaciteta iz obnovljivih izvora. 

Tvrde kako je jučerašnja akcija policije i USKOK-a pokazala da u jednoj od najvećih energetskih kompanija u Hrvatskoj ne postoje kontrolni mehanizmi koji bi spriječili ovakvo nedjelo, a osim toga, teško je vjerovati da krađa ovih razmjera nije imala prešutnu ili jasnu podršku drugih članova vodstva kompanije, što bi trebao pokazati daljnji tijek istrage u kojoj bismo trebali doznati i kome je plin dalje preprodan.

“To je posljedica HDZ-ove predaje upravljačkih prava mađarskom MOL-u, koji je neulaganjem u istraživanje i razvoj i u rafinerijske kapacitete od Ine napravio svoju filijalu s kojom radi što hoće i koju nitko ne nadzire. MOL je, uz to, odavno produžena ruka Orbana, najvećeg ruskog saveznika u EU. Orbanov MOL, bez utjecaja Hrvatske kao drugog najvećeg vlasnika u Ini, iz preostalih domaćih izvora sirovu naftu rafinira u Mađarskoj i ponovno je prodaje u Hrvatskoj za cijene više nego u Mađarskoj”, tvrde u Možemo. 

“HEP se ponovno pod HDZ-om doveo u podređen odnos prema ruskim interesima u Hrvatskoj”

Također, umjesto da je proteklih godina napravio značajniji iskorak u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, HEP se ponovno pod HDZ-ovim upravljanjem doveo u potpuno podređen odnos prema PPD-u, odnosno ruskim interesima u Hrvatskoj i regiji.

“Energetska politika nije samo upravljanje maržama na goriva na benzinskim crpkama i subvencioniranje cijene grijanja i struje za građane. Umjesto da Ina i HEP budu poluge razvoja naše energetske politike, one su generatori skandala i odljeva novca naših građana i tvrtki u Mađarsku i Rusiju, a Vladu zanimaju samo kad je vrijeme zapošljavanja podobnih i isplate dividende, ako je bude”, tvrde u Možemo.

Autor : redakcija hr-vjesnik