Izvor slike: Možemo.hr

HDZ i dalje ima najveću potporu birača, 32,5 posto, SDP se održava na nešto više od 18 posto, dok je politička platforma Možemo, predvodnica Zeleno-lijeve koalicije u Saboru, s trećeg mjesta proteklih nekoliko mjeseci pala na peto mjesto biračke podrške, i sada imaju 6,7 posto podrške birača, pokazala je najnovija anketa Crobarometar koju agencija Ipsos puls provodi za Novu TV.

Na treće mjesto biračke potpore vratio se Domovinski pokret, koji sada ima 8,4 posto podrške. Na četvrtom je mjestu Most, kojega podržava 7,3 posto birača.

Zašto se stranci Možemo! tako brzo istopila podrška, razlog je možda u SDP-u koji se koliko-toliko uspio konsolidirati, no najveći problem te stranke, to jest njihovog aktivizma je u činjenici da se njihove politike baziraju baš na tome, na – aktivizmu.

Živi zid je počeo graditi svoj politički put na aktivizmu i išlo im je dobro nekoliko godina, ali to nije dugoročno rješenje. U Živom zidu prepoznatljiva lica su bili Pernar i Vilibor Sinčić, a sada je stranka ostala na Viliboru Šinčiću koji pokušava političkim performansama opstati na političkoj sceni, no jedino što mu ide u korist je što grije fotelju u Europarlamentu, to ga još održava na postotku od 2 posto podrške birača.

Možemo! ima sličan problem. Njihov čelni čovjek prepoznatljiv javnosti je Tomislav Tomašević koji se svojim aktivizmom bori u Zagrebu protiv Bandića, ali to nije dugoročno rješenje. Jedan čovjek ne može dugoročno održavati stranku na životu jer će se s vremenom potrošiti, a njegove ideje i vizije dosadit će medijima, biračima i javnosti.

Postavlja se pitanje koliko Možemo! ima resursa, kapaciteta, a i sama želje da u kratkom vremenu isprofilira još nekoliko pojedinaca koji bi mogli biti kandidati za gradonačelnike u većim gradovima te kakav će rezultat ostvarili, obzirom na to da će imati jaku konkurenciju na ljevici, posebice u SDP-u.

Ukoliko pak, Tomašević ne uspije pobijediti u utrci za gradonačelnika metropole krajem svibnja 2021., Možemo! će za par godina doživjeti scenarij koji se dogodio i Živim zidu, kojem je doslovno preko noći, rejting sa 9 pao na 2 posto podrške birača.

AUTOR: HR-vjesnik