Nove snimke nasilja na našim granicama prema izbjeglicama i migrantima jedan su u nizu dokaza da postoje ozbiljni problemi u načinu na koji se MUP nosi s izazovima migracija.

Teške optužbe njemačkog Der Spiegela: “Hrvatska policija tuče migrante, imamo video”

Već smo u nizu naših istupa u Hrvatskom saboru upozoravali da se granica može čuvati na način da se ne primjenjuje nasilje i ne krše ljudska prava, te da se poštuje međunarodno pravo. Ministar Božinović ili negira problem ili najavljuje istrage koje nikad ne dobiju epilog. Nova snimka dokazuje da ili imamo organizirane nasilničke grupe koje tuku izbjeglice, ili djelatnici policije skidaju oznake i primjenjujući silu i batinjanje protjeruju ljude s teritorija RH. I jedno i drugo je poraz ideje pravne države i zaštite ljudskih prava.

Foto: hr-vjesnik

Tražimo da ministar i premijer jasno kažu što se događa, tko je za to odgovoran i zašto do sada nisu spriječili ovakvu krajnje kriminalnu aktivnost na granici? Ukoliko trenutno vodstvo policije nije doraslo tom zadatku – vrijeme je da drugi ljudi preuzmu odgovornost za zaštitu granice. Ovakav pristup migracijama za nas je neprihvatljiv. Još jednom dajemo podršku svim djelatnicima policije koji se ne slažu s ovakvim načinom “zaštite “granice i koji na to već duže vrijeme upozoravaju.

Foto: hr-vjesnik

Njemački portal Der Spiegel objavio je video koji, tvrde, pokazuje nasilje hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Video je nastao u ožujku 2020. godine u blizini mjesta Poljana.

Autor: M.M.