Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je žalbu aktivista udruge Are You Syrious Dragana Umičevića i pravomoćno ga osudio na plaćanje novčane kazne od 60.000 kuna zbog “pomaganja u ilegalnom prelasku granice” afganistanskoj obitelji Hussiny, piše Jutarnji list. Riječ je o obitelji tragično stradale djevojčice Madine.

Foto : hr-vjesnik

Presuda je jučer stigla na Općinski sud u Vinkovcima, u čijem je sastavu stalna sudska služba u Županji koja je u rujnu 2018. Umičevića nepravomoćno osudila na spomenutu novčanu kaznu.

Umičević je još 2018. proglašen krivim zbog optužbi da je 21. ožujka 2018. u 2:25 kod mjesta Strošinci pomogao grupi od 14 afganistanskih izbjeglica da iz Srbije nezakonito uđe u Hrvatsku.

U presudi županjske stalne službe Prekršajnog suda u Vukovaru iz 2018. stoji da im je pomogao na način da im je svjetlosnim signalima iz automobila “davao upute gdje i kada mogu nezakonito prijeći državnu granicu i ući na područje Republike Hrvatske”.

Kaznu, kako stoji u prvoj presudi, može platiti u pet mjesečnih obroka, a ako 40 tisuća kuna, odnosno dvije trećine kazne, isplati u roku od pet mjeseci, smatrat će se da je kaznu platio u cijelosti.

Djevojčica stradala u studenom 2017., obitelj u Hrvatsku uspjela ući nekoliko mjeseci kasnije

U studenom 2017. godine šestogodišnja djevojčica Madine iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.

Nisu uspjeli tada ući u Hrvatsku, a nakon toga pokušali su još nekoliko puta. Uspjelo im je to u ožujku 2018. kad im je pomogao Umičević.

Autor :M.M.