Izvor slike: Večernji.hr (uređenje: HR-vjesnik)

Za manje od mjesec dana SDP će dobiti novog predsjednika ili po prvi puta, predsjednicu.

Još danas svi koji žele istaknuti svoju kandidaturu to mogu i napraviti, ali kako stvari stoje, uz Peđu Grbina, Mirelu Ahmetović, Željka Kolara i Marina Percana pitanje je hoće li još itko ući u bitku za lidera SDP-a.

Dio izvora kaže kako u utrku sigurno ide i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a neki pak tvrde kako će se kandidirati samo za člana Predsjedništva i da neće otežavati situaciju Grbinu.

Grbin je prvi istaknuo kandidaturu na krilima činjenice da je na izborima dobio najveći broj preferencijalnih glasova od svih SDP-ovaca i već ga se u startu de facto proglašavalo pobjednikom, no danas je jasno da ulazi u vrlo neizvjesnu utakmicu čiji će se ishod znati vjerojatno tek nakon drugog kruga izbora.

SDP je već nekoliko godina duboko podijeljena stranka, a kako izgleda, to bi mogla ostati i nakon izbora, bez obzira tko pobijedio.

Mirela Ahmetović koja slovi kao kandidatkinja s potporom Zlatka Komadine, a time ujedno i kandidatkinja Rajka Ostojića, teško da može ući u drugi krug, no svakako bi mogla pomrsiti račune nekim kandidatima u prvom krugu izbora.

Željko Kolar je oko sebe okupio najveći broj šefova županijskih organizacija i skupio je zavidan broj potpisa podrške od članova koji imaju pravo glasa na unutarstranačkim izborima. Jedan od visokih izvora iz SDP-a kaže da činjenica da Kolara podupire više od deset šefova županijskih organizacija deklarira ga ne samo kao kandidata sjevera nego kandidata Iblerova trga, no ta teza bi se mogla uzeti s rezervom.

Kolar pokazuje veliku energiju i želju za pobjedom, a uz sebe ima dosta organizacija sa sjevera Hrvatske i najveći dio slavonskih organizacija na svojoj strani s izuzetkom osječko-baranjske u kojoj će članovi odani Biljani Borzan biti za Grbina, a oni koje kontrolira Domagoj Hajduković podijelit će se između Kolara i Ahmetović. Uz njega su i neke organizacije iz Dalmacije koje se nisu opredijelile niti za Grbina ni za Ahmetović. U Zagrebu Bernardićevi ljudi nešto malo rade za Ahmetović, a nešto za Kolara, što će jasno, podijeliti glasove, a Maras ne radi ništa što je za Grbina odlično jer kontrolira samo nekoliko zagrebačkih organizacija. Stoga prognoziranje rezultata zbilja djeluje kao težak zadatak.

No, po svemu sudeći u drugi krug bi mogli ući Kolar i Grbin, a nikako Ahmetović.

Mireli Ahmetović ne ide u korist što je svrstavaju u tabor Komadine i Ostojića, a to će joj članovi SDP-a zamjeriti jer većina njih, uz Bernardića, ovu dvojicu smatra grobarima stranke i najvećim krivcima za izborni rezultat. Stoga je sasvim jasno da članovi neće stati na stranu kandidatkinje koju oni guraju na čelo stranke, a to bi opet značilo za SDP nekoliko koraka unazad.

Kolaru na ruku, pak ide činjenica, da ga podržava dosta županijskih te gradskih i općinskih organizacija, ali ga podržava i veliki broj šutljivih članova koji u stranci marljivo rade i volontiraju te konačno u budućnosti žele biti kreatori modernog i prepoznatljivog SDP-a u kojem će se cijeniti rad, a ne podjela fotelja.

AUTOR: HR-vjesnik