Izvor slike: Jutarnji list

Naravno, još uvijek postoji opasnost i opravdan strah da nam se na popuštanje mjera može dogoditi izbijanje virusa u domovima za starije i nemoćne osobe i zato je važno staviti naglasak za poštivanje strogih epidemioloških uputa i apelirati na osobnu svijest svih koji dolaze u posjete, rekla je ministrica na početku razgovora za Novu TV

Pokazalo se da su ponajveći problem bili upravo domovi za starije i nemoćne, kao, uostalom, i u ostatku svijeta. Svaki treći pacijent koji je u hrvatskoj preminuo od posljedica korona virusa bio je štićenik domova u Splitu i Koprivnici. Zašto incpekcija nikad nije bila u Koprivnici?

– Nismo slali inspekciju jer smo nakon izbijanja, ulaza virusa u dom u Koprivnicu zatražili izvješće epidemiologa i na temelju tog izvješća poduzete su sve mjere i radnje i nije bilo potrebe slati, objasnila je Bedeković.

– Svaki dom ima svoje specifičnosti, s obzirom na broj korisnika, rekla je ministrica na pitanje kako to da su negdje reagirali na pojavu temperature kod korisnika, a negdje nisu danima.

Na pitanje zašto se nije ranije reagiralo s obzirom na koronakrizu, Bedeković je rekla da to treba pitati stručnjake, tj. medicinsku struku.

Uspostavljeni su i županijski centri koji su trebali kontrolirati situaciju.

– Županijski timovi u čitavoj Hrvatskoj izvršili su 860 posjeta domovima za starije i nemoćne i drugim pružateljima. Ministarstvo na temelju analize tih izvješća šalje na teren inspekcijske nadzore. U proteklom razdoblju do jučer izvršeno je ukupno 95 nadzora od čega 74 u ustanovama za starije i nemoćne osobe, rekla je ministrica Bedeković i dodala kako su utvrđene nepravilnosti.

– Najveći broj nepravilnosti odnosio se na veći broj korisnika od dozvoljenih u obiteljskim domovima, kod nekih da su radili bez licencija, bez dozvole za rad, u dijelu ustanova utvrđen je manjak osoblja, zaključila je Bedeković. 

AUTOR: 24sata