Izvor slike: Printerest

Dogovoreno je da se napravi zajednički dokument za putovanja koji bi vrijedio za sve zemlje EU-a, rekao je ministar turizma Gari Cappelli nakon videokonferencije ministara turizma zemalja članica EU-a o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama i uvjetima za dolazak turista, piše HRT.

Takav dokument, koji su neki prozvali Covid-19-putovnicom, odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja.

Cappelli je također rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne u zemljama.

Cappelli je rekao i da je vrlo jasno govoreno o kratkoročnom fondu za oporavak. U proračunu do 2027. u prvom paketu turizam nije imao tako istaknutu važnost, ali nakon koronavirusa ta se situacija potpuno mijenja, jedinstven je stav svih zemalja da će turizam morati imati veliki iskorak u proračunu, rekao je Cappelli.

– Turizam je ključan za jačanje, to jest spašavanje nacionalnih ekonomija, rekao je Cappelli, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španjolske ili Grčke.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti uspostave koridora za promet turista izrazio je nadu da će to dogovoriti do kraja svibnja, ako ne na zajedničkom dijelu, onda bilateralno sa zainteresiranim zemljama.

– Zasad već imamo respektabilan broj zemalja koje su zainteresirane, rekao je Cappelli.

Cappelli je rekao i da Cro kartica ostaje te da je u pripremi.

 Cro kartica će se moći koristiti samo u Hrvatskoj, 2500 kuna neoporezivih, vidjet ćemo možemo li na tom planu još nešto dodatno, mogu li se dobiti dodatni popusti, rekao je Cappelli.

Na pitanje novinara hoće li biti prilagodbi cijena domaćim turistima Cappelli je odgovorio da će tržište odraditi svoje te da će dio smještajnih kapaciteta sigurno reagirati i dati određene popuste, piše HRT.

A odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li ulazak biti dozvoljen samo onima koji su stekli imunitet odgovorio je da ne bi išao u detalje, dodajući da moramo napraviti zajednički protokol, da ista pravila vrijede kod dolaska i odlaska.

AUTOR: Sjever.hr