Izvor slike: Narod.hr (screenshot)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković oštro je reagirao na postavljanje crvene zvijezde petokrake na riječki neboder u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Butkoviću je zasmetala umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića naziva “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, koja je postavljena u Rijeci.

“Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, ‘spomenik jednom vremenu koje je iza nas’. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine!” poručio je Butković na Twitteru.

Podsjetimo, Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku. Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći programski je pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

U nedjelju je u Rijeci održan i prosvjed protiv postavljanja zvijezde. 

Zanimljivo je da se ministar Butković okomio na petokraku koja je instalirana na neboderu u Rijeci, a prije nekoliko mjeseci njemu se dogodio čudni gaf kada je gostovao u emisiji RTL-a koji se može povezati sa Jugoslavijom. Tada se ministru Butkoviću omakla psovka, a napravio je i jednu zanimljivu grešku s nacionalnim simbolima.

Govorio je o mnogobrojnim problemima u kojima se nalaze tvrtke, a u jednom je trenutku, pričavši upravo o mjerama koje planiraju, umjesto riječi “stanje”, izgovorio riječ “sranje”.

Druga stvar koju je napravio ministar Butković je naopako okrenuta značka Hrvatske. Umjesto crven-bijeli-plavi na reveru sakoa je značka u bojama bivše države: plavi-bijeli-crveni.

Izvor slike: Maxportal

S prostotom koju je nehotično izgovorio o trenutnom stanju, vjerojatno bi se složili mnogi u Hrvatskoj, ali naopako okrenutu značku Hrvatske (iako smo uvjereni da je to tada napravio nehotično), mnogi desničari su mu to zamjerili, pogotovo hejteri s desnice koji od usputnih i nevažnih detalja katkad prave nacionalni problem.

AUTOR: HR-vjesnik