OLEG BUTKOVIĆ, ministar mora, prometa i infrastrukture, u postupku je ovrhe nad Dominikom Domianom iz Novog Vinodolskog, a zbog duga malo većeg od 50 tisuća kuna upisao je prisilno založno pravo na Domianovu kuću. Butkovićev teret na kuću upisan je još u siječnju prošle godine u zemljišnim knjigama, a ministar, iako je to morao, nije upisao tu promjenu u imovinsku karticu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Butković je u razgovoru za Index priznao kako zaista postoji potraživanje, kao i da se upisao na kuću Dominika Domiana. Tvrdi i da smo u pravu i da je trebao to upisati u imovinsku karticu. Pravdao nam se da se Zakon o sprječavanju sukoba interesa mijenjao prije dva mjeseca pa je tek tada postala obavezna prijava potraživanja.

Ovrhom do nekretnine 

No, to opravdanje ne može biti istina. Kontaktirali smo Povjerenstvo te su nam rekli da obveza prijave potraživanja postoji od 2011. godine i nije se u bitnom mijenjala pa ostaje pitanje je li Butković namjerno izbjegao prijaviti da ovrhom teškom malo više od 50 tisuća kuna želi doći do kuće u Novom Vinodolskom. No, krenimo redom. 

O slučaju Dominika Domiana i ministra Butkovića pisali smo prije pola godine. Domian, vlasnik oronule vile u Novom Vinodolskom, godinama se sudio s gradskim institucijama tvrdeći kako je netko “očigledno bacio pik na nekretninu” i “želi je se domoći svim sredstvima”.

Temeljem duga od 50 tisuća kuna Butković se upisao na ovu kuću 

Domian je 2006. godine tužio Butkovića koji je tada bio gradonačelnik Novog Vinodolskog, a sudska trakavica završila je krajem rujna 2020. godine te je Domianov zahtjev ocijenjen neosnovanim, a on je ostao dužan Butkoviću platiti troškove parničnog postupka od 50.250.00 kuna. 

Domian je teško bolestan i nije bio u stanju platiti iznos koji je od njega zahtijevao sud. Ministar Butković u siječnju prošle godine sjeo je na Domianovu nekretninu temeljem presude suda i iznosa od 53.520,00 kuna. O tome smo već pisali, a tada smo Butkovića pitali kada će to unijeti u imovinsku karticu. 

Butković je samo htio da mu se osigura plaćanje sudskih troškova

“Promjene u imovinskim karticama dužnosnika upisuju se do kraja tekuće godine u kojoj su nastale, sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. S obzirom na to da je rješenje suda o određivanju osiguranja uknjižbom založnog prava doneseno u ovoj godini, ministar Butković će iste unijeti sukladno zakonskim odredbama”, rekli su nam u svibnju prošle godine. 

Ministar je zadnjeg dana siječnja ažurirao svoju imovinsku karticu, no to potraživanje, odnosno ovrhu nije unio, iako je morao. Zanimljivo je svakako i opravdanje zašto to nije napravio. 

“S obzirom na to da je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa NN 143/21 stupio na snagu 25.12.2021. godine, dakle prije nepuna dva mjeseca, prema kojem je nastupila obaveza upisa potraživanja, napravio sam propust budući da prethodno ta obaveza nije postojala. U međuvremenu sam kontaktirao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te sam ispravio navedeni propust te će isto biti uskoro vidljivo u mojoj imovinskoj kartici”, rekao nam je ministar Butković. 

Ministar je naglasio kako nije vlasnik navedene nekretnine niti to želi postati, već je “samo temeljem pravomoćne presude osigurao svoja potraživanja prema dužniku”.

Čini se da ministar nije bio iskren

No, problem u Butkovićevom odgovoru je činjenica da je još u svibnju prošle godine rekao kako će tu promjenu unijeti u imovinsku karticu, kao i činjenica da obveza prijave potraživanja postoji još od 2011. godine.

Zabilježba tereta vidljiva je u zemljišnim knjigama

“Zakonom o sprječavanju sukoba interesa iz 2011. godine propisano je da obrazac izvješća o imovinskom stanju utvrđuje Povjerenstvo, pa je sukladno tome Povjerenstvo donijelo obrazac kojim je utvrđena i obveza prijavljivanja dužnosnikovog potraživanja prema trećim osobama”, rekli su nam iz Povjerenstva. 

Kako su pojasnili, Zakonom o sprječavanju sukoba interesa iz 2021. godine, na koji se poziva Butković, izričito je propisana obveza prijavljivanja dospjelih potraživanja prema trećim osobama, a isto je propisano i Pravilnikom o imovinskoj kartici obveznika Zakona o sprječavanju sukoba interesa te utvrđeno i obrascem imovinske kartice koji je sastavni dio Pravilnika. Obvezu ispunjavanja imovinske kartice sa svim eventualnim izmjenama obveznici su bili dužni dostaviti Povjerenstvu do 31. siječnja 2022. godine.

Butković to, namjerno ili ne, nije napravio.

Autor :M.M.