Izvor slike: RTL

Tjednik Nacional neformalno doznaje da za osmišljavanje inauguracije izabranog predsjednika Zorana Milanovića namjeravaju potražiti profesionalca.

Poznato je, naime, da je sama ceremonija inauguracije propisana Ustavom, kao i svečana prisega koja završava sa: „Tako mi Bog pomogao!“ Ovo posljednje dodao je Franjo Tuđman i odlukom Sabora 1997. ta je rečenica ušla u Ustav. Željeli to izreći ili ne, izabrani predsjednici moraju se pozvati na Boga.

Obvezne su i hrvatska i europska himna, dok je sve ono između, dakle glazba, scenografija, izvođači, kao i tekst inauguracijskog govora, isključivo u nadležnosti izabranog predsjednika.

Činjenica jest da je Milanovićev mali i efikasni stožer uspješno odradio velike i male skupove tijekom izborne kampanje, no ipak su pokazali nedostatak iskustva u organiziranju velikih medijskih evenata kao što je, na primjer, doček izbornih rezultata. Iako su svi pohvalili glazbu i civiliziranu atmosferu u Tvornici, dobri poznavatelji političke, pa i protokolarne prakse, ostali su začuđeni kada je pobjednik izbora govorio prije aktualne predsjednice. Uobičajeno je, naime, da prvo govori gubitnik izbora, čestita pobjedniku i prizna poraz. Također je uobičajeno da se taj govor pušta na velikom platnu u izbornom stožeru, kako bi ga publika mogla čuti i ocijeniti razinu političke kulture one druge strane.

U izbornoj noći svi su bili slavljenički raspoloženi i možda nisu ni razmišljali o tim detaljima. Ali vrag je u detalju. A još više će se na to paziti tijekom predsjedničke inauguracije, kada će se svaka gesta, svaka riječ, svaka nota i scenografija pomno analizirati. Tim više što će to prenositi i snimati i međunarodni mediji. Protokol Ureda predsjednice sigurno će odraditi svoje, a ostalo je na Milanovićevu timu piše Nacional.hr.