Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović danas su pod jakim policijskim osiguranjem stigli u Sinj, gdje se održala Sinjska alka.

Današnju Alku obilježilo je višednevno prepucavanje gradonačelnika Mire Bulja i vlade, odnosno Stožera. Bulj je, naime, tražio relaksaciju mjera na Alki, odnosno da se kafićima dozvoli rad iza ponoći i da se na tribine pusti više od 2500 ljudi. Stožer ga je odbio.

Milanović o optužnicama iz BiH: Imamo problem

Milanovićeva poruka susjedima: Neka nas jezik i povijest spajaju, a ne razdvajaju

Na svakom kutu su policajci, a bilo je prisutno i osiguranje u civilu.

Nakon predaje nagrada slavodobitniku Mihovilu Župi i njegovom momku, govor je održao predsjednik Zoran Milanović te je rekao kako “imamo problem” zbog optužnica protiv hrvatskih ratnih generala, dodavši kako “Hrvatska to neće dozvoliti”.

“Ovo mjesto je često bilo mjesto s kojeg se govorilo o političkim temama, a ja želim da se to više ne događa”, rekao je Milanović.

Foto: hr-vjesnik

“Živimo u modernim vremenima i meni je neobično drago da vidim ovdje svih ovih 500 ljudi, dabogda tako uvijek bilo i dabogda se ova nevolja, a tek ćemo saznati što je tu zapravo bilo, više ne ponovi”, rekao je Milanović.

“Hrvatsku su, nemojmo zaboraviti, obranile tisuće ljudi. Danas, nažalost, gledamo kako iz susjedne države dolaze prijedlozi za podizanje optužnice protiv kompletnog hrvatskog vojnog vrha, a to su pokojni Stipetić i Agotić, to su Mareković, Miljavac… I sad se pitam je li prilika da se na ovom mjestu o tome govori. Je. Imamo problem, ali hrvatska država neće dozvoliti da se ovakve stvari događaju 25 godina nakon rata. Neka nas zajednički jezik i povijest spaja, a ne razdvaja, dosta nas je razdvajala”, rekao je predsjednik.

“Sjetit ću se Petra Preradovića, koji je govorio o tom jeziku koji nas spaja ‘kao vječno more sinje'”, dodao je predsjednik.

“Narode Cetinske krajine, sritno dogodine u još većem broju. Alkarima i vitezima posebna zahvala, onaj tko nije zajahao konja ne zna koliko je ovo teško”, zaključio je Milanović.