Milanović studentima: Kako će završiti rat u Ukrajini? Rusija ne smije izgubiti

Predsjednik Zoran Milanović danas je održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Dotaknuo se tema ekonomije, ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj te završetka rata u Ukrajini. Jedan od studenata pitao je Milanovića kako će prema njegovom mišljenju završiti rat u Ukrajini. Naveo je da do prestanka agresije može dovesti promjena vlasti u Moskvi.

“Vama je jasno da se o tome govori puno, i da i ljudi koji rade posao kao što radim ja, drugi predsjednici i premijeri govore o tome. U nastupima nekih da se naslutiti što misle, a u nastupima nekih bogami i ne. Ono što govore nažalost neće pomoći Ukrajini”, kazao je Milanović na početku odgovora studentu.

“Jedini način za prestanak agresije je promjena vlasti u Rusiji”

“Rusija rat ne smije izgubiti, ona si to ne smije priuštiti, ima ogromnu energiju i resurse da dobije rat protiv skoro svakoga i tu su kao nuklearna sila. Jedini način koji ja vidim da bi mogao dovesti do prestanka ove agresije na Ukrajinu je da se promijeni vlast u Rusiji.

A kroz povijest imamo neko iskustvo kako to izgleda kad se u Moskvi promijeni vlast, sve od uvjeta globalne krize do toga da se pola svijeta oporavlja od toga sljedećih 50 godina. To vjerojatno ne bi bili nekakvi razdragani momci i djevojke na šarenim biciklima s košaricama naprijed koji su za bratstvo i jednakost”, rekao je Milanović.

“Rusija mora dobiti rat”

Dodao je da Putina nije upoznao te da ga je dvaput izbjegao. Spomenuo je ruskog šahovskog prvaka Kasparova i kazao da mu je 2014. dao hrvatsko državljanstvo jer je “puno radio za Hrvatsku 90-ih kada nije nitko”.

“Kako će završiti rat? Dakle Rusija rat mora dobiti, iz vlastite vizure oni ga moraju dobiti. Jedini način da ga ne dobiju je da se promijeni vlast, a to se neće dogoditi bez dogovora SAD-a, Velike Britanije i Rusije. Bez njih nema dogovora”, rekao je predsjednik.

Dotaknuo se i obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. “Ne znam što bi Ukrajince netko ovdje mogao naučiti, jer generacija koja bi ih nešto mogla naučiti je odavno u mirovini. Ukrajinci trenutno znaju više nego Rusi, a znaju više i od Amerikanaca o stvarima koje su bitne. Sve ostalo je novac”, kaže Milanović.

Na kraju je predsjednik zaključio da se Hrvatska mora brinuti sama o sebi. “Ako ne budeš brinuo o sebi, neće ti ni bog pomoći. Današnje vrijeme to pokazuje na zastrašujući način”, rekao je.

Autor : redakcija hr-vjesnik