Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu medijima pred vojarnom u Našicama u koju je novinarima bio zabranjen ulaz zbog novog sukoba s ministrom obrane Banožićem.

Ministar obrane Mario Banožić također je trebao nazočiti, međutim po dolasku njegov je vozač okrenuo auto i vratio se. U MORH-u kažu da ministar nema uvjeta za rad, da je predviđeno obraćanje samo predsjednika Milanovića, a ne i ministra obrane i zapovjednika kontingenta.

Između ostalog, Milanović je komentirao svoju izjavu da su mjere protiv koronavirusa u Austriji fašizam.

“Dakle, ove odluke ne donosi nikakva znanost, nije nikakva zavjera, nikakav pakleni plan da nas se uništi… Ovo je impuls koji od nekud dolazi. Austrijski predsjednik je moj prijatelj, ispričavam se na izjavi o tome da se tamo događa fašizam. On je liberalan i zemlja koja njega takvog liberalnog i zelenog izabere ne može biti fašistička. Ali neki političari se ponašaju inertno, sporo razmišljaju, kao Bosut su, to se tako kaže kad je netko spor”, rekao je. 

Za novi lockdown koji je danas krenuo u Austriji rekao je: “Katastrofa, katastrofa! Apsolutno mislim da smo mi u tome pametniji od Austrijanaca i mislim da su švedske vlasti puno pametnije od njih”, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na to što je zbog njegove izjave o fašizmu u Austriji na razgovor bio pozvan hrvatski veleposlanik. Kazao je da će sad njegov ured zvati i austrijskog veleposlanika. 

“Danas ćemo pozvati austrijskog ambasadora ako oni pozivaju našega. Mi ćemo izraziti duboku zabrinutost za temeljna ljudska prava ljudi u Austriji. Pa ćemo vidjeti”, rekao je.

“Kad već zovu za gluposti, onda ćemo i mi njih”, dodao je Milanović.

Novinari su ga pitali tko će pozvati austrijskog veleposlanika. 

“Pa neću ja. Moji savjetnici”, rekao je.

“Nije znanstveno i terorizirate ljude”, dodao je Milanović

Autor: M.M.