Predsjednik Zoran Milanović je na Kosovu dao izjavu za novinare u KFOR-ovom Kampu “Villaggio Italia” kod Peći, gdje je posjetio hrvatske vojnike.

Milanović i vojnici jeli bakalar: Dovezli smo ga iz Splita, u Zagrebu nije kvalitetan

“Situacija na Kosovu je stabilna, ali fragilna. Nitko ne može prijeći granicu, a da ga se ne vrati za 5 minuta. Dio Kosova koji je pod kontrolom vlade je stabilan, ja bih njih primio u NATO”, rekao je.

Na pitanje kako komentira što je Most prikupio 400.000 potpisa za referendum, ponovio da Mostu na tome čestita, kao i na prvom dijelu referendumskog pitanja.

“Ovaj drugi ne razumijem, odnosno ne razumijem što im to treba, ta priča mijenjanja Zakona referendumom. Dakle, Ustav je tu nejasan, Zakon o referendumu što god piše može se uvijek promijeniti. Ali, kad su u pitanju referendumske inicijative za izmjene ili dopune postojećeg teksta Ustava – a to je balistički pristup, to je nuklearno oružje”, istaknuo je Milanović.

“Referendum je uvijek krik protiv vlasti”

Foto : hr-vjesnik

Ustvrdio je da je to “jedno vrlo moćno oružje u rukama onih koji žele mijenjati Ustav uz dovoljnu podršku građana, a ovi (Most) su to uspjeli bez logistike, svaka čast”.

“A i zato što je pitanje po meni ispravno, neću podržati baš svaki referendum za izmjenu Ustava”, kaže Milanović.  

Na pitanje je li određeni dio građana bio motiviran “nekim drugim stvarima, ne samo tim formalno-pravnim stvarima”, Milanović  je odgovorio da je to “uvijek određeni krik protiv vlasti” te da se to i njemu dok je bio premijer događalo, sa referendumom o braku. Ne može se nikada odvojiti od onoga tko je na vlasti, dodao je.

“Zato je ta referendumska odredba u Ustavu opasna, za nju smo zaslužni ja i još neki, jer smo 2010. mijenjali Ustav prilagođavajući referendumske odredbe referendumu u Europskoj uniji, dakle, da prođe. Kad smo to promijenili otvorena je Pandorina, neću reći kutija, ali kutijica”, rekao je.

Milo Đukanović je zaražen koronom, prije dva dana je bio s Milanovićem.

“Testirao sam se, tek tako. Nisam zaražen. I da jesam, tu su sve mladi ljudi. Što vojsci može biti?” rekao je. 

“Ovo će biti teška godina za Hrvate u BiH”

Plenković je Milanovića nazvao štetočinom. Milanović kaže da to šteti jedino premijerovom osobnom ugledu.

Milanović Plenkoviću: Ako sam ja štetočina ja sam najponosnija štetočina i podići ću sebi spomenik

“Štetimo ugledu njega i njegovih privatnih aranžmana s nekim ljudima. Tu nema ugleda, to su naprosto interesi”, istaknuo je Milanović.

Istaknuo je da će 2022. biti “teška godina” za bosanskohercegovačke Hrvate jer će ostati bez “zadnjeg utočišta na koje se mogu pozvati”, čime je aludirao na mogućnost da brojniji Bošnjaci na izborima 2022. izaberu dovoljan broj delegata u hrvatskom Domu naroda, čime bi bez njih mogli formirati entitetsku i/ili državnu vladu.

“Ovi bošnjački unitaristi koji žele ‘satrati’ Hrvate, to su doslovno njegovi (Plenkovićevi)”, dodao je.

“Ako sam ja zbog toga štetočina, ja sam najponosnija štetočina i podići ću sebi spomenik trajniji od mjedi samo zbog toga”, kazao je Milanović. 

“Kupnja Ine je prva Plenkovićeva laž”

Plenković je prije pet godina na Badnjak obećao da će vlada Inu vratiti u hrvatske ruke, a ministar gospodarstva Čorić najavio je u petak za N1 da će idući tjedan vlada predstaviti odluke i zaključke o tome.

“To je prva laž koju je (Plenković) rekao”, kazao je Milanović, odbacivši mogućnost kupnje INA-e.

Komentirajući nemogućnost dogovora o imenovanju veleposlanika s premijerom, Milanović je rekao da je Plenković “čovjek koji želi diktirati sve”.

“Ne može doći lista iz HDZ-a, prijatelja i prijateljica od Plenkovića iz Donjeg grada”, kazao je Milanović.

“Napad na Banske dvore nije čin desnog ekstremizma”

Milanović : Plenković je dvaput digao rukicu za smjernice za rad SOA-e, nije ‘a’ rekao. A sad ovo!

Napad ispred Banskih dvora je čin sumanutog mladića od 20 godina, rekao je Milanović.

Ne radi se tu o desnom ekstremizmu, unatoč naporu vlade da to nametne, tvrdi Milanović.

“Plenković želi da mu Šipek kaže da mu je stražnjica ugrožena. Nije taj mladić bio u ćeliji Al Kaide. Nije ni pratio Plenkovića, onda bi znao da Plenković u 8 nije na poslu”, rekao je.

“Ja nemam popis prijatelja koji trebaju ići na mjesto veleposlanika. Popis koji je izašao je kriv. Ona imena koja su dobra, problem je što je netko Srbin. Tako je rekao Radman, čuli su i drugi ljudi”, rekao je Milanović.

Na kraju je poželio sretan Božić.

Autor : M.M.