Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak u Karlovcu na predstavljanju monografije Specijalne jedinice policije GROM Policijske uprave Karlovac u Domovinskom ratu 1991.-1995.

Nakon predstavljanja monografije SJP GROM, koju su predstavili autori, znanstveni suradnici Hrvatskog instituta za povijest dr. Jakša Raguž i dr. Darjan Godić, predsjednik Milanović je u prigodnom obraćanju rekao kako to nije borba za istinu, nego posao na istini, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

“Nikoga ne bi trebalo biti sram istine, nitko se ne bi trebao uvrijediti, ali istina može boljeti. Naša istina ne boli, ona je dobra, teška, krvava, recentna i doprinos Gromova u toj borbi za Hrvatsku je bio ogroman”, poručio je Milanović.

Podsjetio je kako se u Domovinskom ratu Hrvatska branila i u Vukovaru i u Dalmaciji, a da se Zagreb branio u Karlovcu i Sisku.

“Rat je težak i krvav, posebno kada u njega idete bez organizacije, kada iz policije stvarate vojsku i kada se morate boriti protiv neprijatelja koji je jači ili naoružaniji i ima startnu prednost. Događaju se greške, kršenje ratnog prava. Mi smo pravna država i ponašali smo se u danim okolnostima dobro. Za zločin je propisana kazna, ali postoji razlika između kazne i zlostavljanja, mrcvarenja”, dodao je predsjednik Milanović .

“Razgovarao sam s ministrom Medvedom i konzultirao se da ovo kažem ili ne jer ne želim njemu zagorčati život, jer on od sebe daje koliko može, ali ne može sve”, nastavio je predsjednik Milanović, upitavši je li normalno da država koja kažnjava – i treba kazniti one koji su počinili ratne zločine – 25 godina nakon rata, kao za auto kasko odgovornost te iste ljude tereti financijski, iznosima od više milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

“Ja znam da ovo što govorim neće svima dobro leći, zato ću biti vrlo jasan i ponoviti da me ne hvataju za riječ. Dakle, to je situacija koja traži koordiniranu i visoku političku akciju, potpuno čiste savjesti: ako si kriv, kažnjen si, ali kazna ima svoju granicu i kao što rekoh, ne smije se pretvoriti u zlostavljanje. Što da ljudi koji su već odgovarali za svoje grijehove rade, da opljačkaju banku? To ne može riješiti sam nijedan ministar, to ne može riješiti državno odvjetništvo jer dolaze u situaciju da oni moraju kršiti zakon. Dakle, to može oprezno, sućutno, inteligentno riješiti predstavničko tijelo i hrvatska vlada. Ako hoće, a ja sam siguran da hoće. Ne smijemo dopustiti da se ponašamo kao zadnji naivci. Greške i zločini se događaju. Mi smo imali i tu epopeju i katastrofu s Haagom, koja je na kraju završila sretno za nas u najvećoj mjeri, ali to je visoka cijena i visoka lekcija”, istaknuo je predsjednik Milanović.

Podsjetimo, Mihajlo Hrastov, bivši policijski specijalac koji je odslužio kaznu zatvora u slučaju Koranski most, pravomoćno je osuđen za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Domovinskom ratu u rujnu 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu.

Hrastov je pred nekoliko mjeseci kazao da su ukupni odštetni iznosi 11 milijuna i 690.000 kuna, a da mu je na naplatu došlo preko 2.7 milijuna kuna, odnosno da mu je već stigla ovrha na 2.745.000 kuna.

Autor: M.M.